UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg under juli 2009

Av TXS - 9 juli 2009 23:11

Affliction vill inte att vi ska glömma deras "Trilogy" gala. Därför lanserar de en liten teaser. Självklart är allas blickar riktade mot Las Vegas på lördag när Brock Lesnar och Frank Mir ska göra upp för andra gången. Det är därför ganska förståeligt att Affliction försöker sno åt sig några sekunder i mma-bruset, mitt i all UFC 100-hype.


- Absolut Tom Atencio, vi ser alla fram emot er gala den 1 augusti. Men just nu har vi mma-älskare en liten obetydlig jubileumsgala som har något högre prioritet.


Affliction hoppas nog att Fedor vs. Barnett ska bli sommarens stora tungviktskonfrontation. Jag är inte säker på att så blir fallet efter att ha sett UFC 100 Countdown. Jäklar vad Frank Mir och Brock Lesnar verkar laddade. En av de bästa "Countdown" som UFC tillverkat. Grymt intressant att se de båda analysera den förra matchen i UFC 81. Frank Mir verkar vara orubbligt stark i psyket och dessutom självsäker. Endast drygt två dygn kvar - jag kan knappt vänta.


Av TXS - 8 juli 2009 21:30

Huvudmatchen i UFCs jubileumsgala. Större än så här kan det knappast bli, det skulle i så fall vara om Fedor hamnade i tillfällig mental obalans och skrev på för Dana White & Co. Mästare mot mästare. En tungviktsfight som vi sett en gång tidigare i UFC 81 och alla vet att Mir vann med en kneebar. Nu ska det revanscheras.


Det är dock inte säkert att det blir en särskilt spännande fight när huvudrollsinnehavarna väl börjar gå loss på varandra. Senast tog det 1.30 för Mir att hitta Lesnars svaga punkt. Däremot ska det bli intressant att se hur Lesnar har utvecklats i oktagonen. Han har ju som bekant inte gjort mer än fyra mma-matcher totalt. För övrigt är det hög floskelvarning när man gör analyser om denna match. Det vore fegt och väldigt enkelt att säga det självklara, dvs. att Mir endast kan vinna på ett lås och att Lesnar kommer att köra med sina vanliga och effektiva Donkey Kong-hammarslag. Jag måste ändå försöka göra en analys.


Så länge fighten hålls stående är det knapp fördel Lesnar. Han har slagit omkull alla motståndare han mött i UFC inklusive Frank Mir. Lesnar är inte jättesnabb och har ingen välutvecklad teknik, men hans raka höger har en tendens att forcera genom det mesta. Frank bör hålla god distans så länge han kan och använda low kicks för att irritera. Senast mot Nogueira såg vi en uppercut som kom han definitivt ska försöka sätta om han får läge. Mirs situation är något paradoxal. Han vill inte stå för nära Lesnars jättestora högerhand. Å andra sidan vill han garanterat inte hamna i clinch för att sedan bli nedtagen. Det smartaste han kan göra är nog att röra sig ordentligt och hålla tempot uppe utan att gå in i stillastående slagdueller. Om Lesnar inte får tag i honom och blir frustrerad har han sin största möjlighet.



Konditionsmässigt kan man tro att Lesnar skulle vara den svagare men det är en illusion. Mir har visat att han ofta tröttnar och sänker tempot avsevärt när matchen pågått ett tag. Om Mir har tänkt till så har han även insett att cardioträning är nyckeln till framgång.


Brock Lesnar har tränat på hur han ska undvika att bli submittad om fighten går till marken. Det är lika säkert som amen i kyrkan. Alla vet ju hur bra den regerande mästaren är på marken. Hans bas och hans förmåga att flytta sig runt är enastående. Dock saknar han submission-tekniker. Det är givetvis mycket troligt att Lesnar söker en double leg takedown för att för att försöka avsluta med GnP. Han är trots allt ett nedbantat 120 kilos monster som ingen kan rubba när det kommer till brottning. Lesnar får akta sig för trötthetens fallgropar så han inte åker på en blixtsnabb dödsstöt. Ingen kan det här med submissions bättre än Frank Mir. Vem minns inte när han demolerade Tim Sylvias arm i UFC 48?


Brock har endast sig själv som största fiende. Han får inte bli för exalterad utan måste visa att han mognat i buren och har kylan att inte rusa på och bli överrumplad. Lyckas han ge prov på att han är en tänkande fighter kommer han att kunna behålla bältet och bli en riktigt stor och obestridd mästare.


Frank Mirs bästa chans är att göra Lesnar konfunderad och få honom att tappa skärpan. Rutin är ett vapen han måste utnyttja till max för att kunna sno det riktiga bältet. Kondition och smarta attacker kommer att bli utslagsgivande för Mirs del. Om han hittar rätt tillfälle kan han avgöra med antingen en fin uppercut eller någon av sina patenterade submissions.


Jösses vad kul det här ska bli!

Av TXS - 8 juli 2009 12:10

UFC Hall of Fame

På fredag är det dags att inviga ytterligare två personer i UFCs Hall of Fame. Den högtidliga förrättningen äger rum i samband med UFC Fan Expo som hålls i Mandalay Bay Events Center. "The Iceman" Chuck Liddell och bortgångne Tapout-entreprenören Charles "Mask" Lewis kommer att ansluta sig till den exklusiva skaran som idag består av Royce Gracie, Dan Severn, Mark Coleman, Ken Shamrock och Randy Couture. Kloka val av UFC! När ska Tito få komma med i klubben då? Han kanske får nöja sig med att bli actionfigur…


Bobby Lashleys nästa motståndare?

Det har spekulerats om att Bobby Lashleys nästa motståndare kan bli Don "Mr Moustache" Frye alternativt Brett Rogers. Dessa rykten verkar inte stämma. Vem ska det då bli? Det vore spännande att se hur han står sig mot någon som faktiskt behärskar det här med mma. Att fortsätta slåss mot Bob Sapp-liknande tingestar kommer inte att leda till något kontrakt med UFC. Synd att Alistair Overeem är uppbokad mot Fabricio Werdum i nästa Strikeforce…


Diaz vs. Riggs i nästa Strikeforce

Nästa Strikeforce med hypade tjejmatchen Carano vs. Santos innehåller även annat som engagerar. Förutom Overeem mot Werdum får vi se storebror Nick Diaz möta Joe "Diesel" Riggs i en bältesmatch i weltervikt. Strikeforce är en intressant och välbehövlig uppstickare i mma-djungeln och de levererar fina galor med bra deltagare. Tyvärr hamnar många UFC-föredettingar där, och att de är väldigt långt ifrån UFCs standard blir uppenbart om man tänker sig Joe Riggs som champion. Nick Diaz är det absolut inget fel på men Joe Riggs känns oerhört passé...


UFC Fight Night 19

Den 16 september kommer huvudnumret för mig inte att bli Nate Diaz mot Melvin Guillard utan den fantastiskt spännande lättviktsuppgörelsen mellan Gray Maynard och Roger Huerta. "El Matador" har haft en paus från krigandet i buren för att satsa på skådespeleriet. Hmm, det var ju dömt att misslyckas! Jag tror han passar bättre i oktagonen med sina 6-1 i UFC och 20-2-1 totalt. Nu blir det en höjdarmatch mot högt rankade Gray Maynard istället och det är åtminstone jag väldigt tacksam över…


Cro Cop mot bältesmatch i UFC?

Det är inte förbjudet att resonera och spekulera. Men att tro att exilflyktingen Mirko Filipovic ska gå före i kön och roffa åt sig en titelfight i tungvikt är väl att ta i, eller? Med tanke på standarden i tungviktsdivisionen och tidigare "ignorera-rankingen-och-gå-före-i-kön-spektakel" blir det kanske Cro Cop vi får se mot vinnaren mellan Lesnar vs. Mir. Allt kan hända i världens största mma-organisation…


Mer jobb väntar

Appropå Lesnar vs. Mir; nu är det bara att öppna Red Bull-lagret och ta itu med resterande analyser. GSP mot Thiago Alves och titelfighten i tungvikt ska dissekeras. I sinom tid…

Av TXS - 8 juli 2009 09:40

Ok, då kan man slänga ut sina He-man figurer och även hela Star Wars samlingen. Nu är det UFC som gäller i samlarkretsar. Round 5 har nämligen skapat en kollektion av actionfigurer i "limited edition" som finns till salu på nätet för den nätta summan $24.99. Vill du ha en "vanlig" Randy Couture kostar den bara $16.99.


Actionfigurerna uppges vara runt 15 cm långa och har åtta leder som kan böjas i olika positioner. Vilken som är snyggast? Jag röstar på Rampage. I hans fall medföljer även kedjan runt halsen i miniformat. 


Det blir troligen en succe och jag är lite förvånad att inte fler samlarobjekt har översvämmat marknaden. Fanhouse har pratat med Wanderlei Silva om saken och han sammanfattar det hela ganska bra:


"It's very good product, and it's cool to see my own figure. It's like me -- it looks like my face, and the people at Round 5 got it right. I love it. A lot of people will buy it because they like to collect things, a lot of people will buy it because their kids want to play with it, and a lot of people will buy it because they like martial arts. I'm very happy with it."


Av TXS - 7 juli 2009 20:22


En match på huvudkortet som kommit i skymundan av de stora dragplåstren. Fitch och Thiago är två kompetenta grapplers som huserar i welterviktsdivisionen och båda har ambitionen att nå hela vägen fram. Det här känns som en väldigt svårtippad fight. Jag kan se många tänkbara scenarion framför mig.


Jon Fitch måste naturligtvis hållas som favorit på papperet med sina 9-1 i UFC. Det är också tänkbart att det blir just oktagonerfarenhet som kommer att avgöra denna fight. Fitch, som förra året erhöll sitt svarta bälte i Guerilla jiu-jitsu, hade sin stund i solen i UFC 87. Även om han klarade sig alla fem ronderna mot GSP så hade han faktiskt ingen chans, varken stående eller på marken.


Jon Fitch kommer att söka nedtagningar och sedermera ground and pound, men han är inte främmande för att boxas och använda sparkar. Detsamma gäller för hans motståndare. Paulo Thiago har kanske strået vassare jiu-jitsu-tekniker och visade mot Josh Koscheck senast att han även har krut i nävarna. Nu agerade domaren visserligen något tveksamt och bröt tidigt i den situationen, men faktum kvarstår. Thiago är obesegrad (11-0) och dessutom väldigt allround men har endast en match i UFC och det kan fälla avgörandet.


Det blir en fight som är svårbedömd stående, men jag anser att Jon Fitch har bättre nedtagningar, är fysiskt starkare och tillsammans med erfarenhet i buren kommer det att bestämma utgången. Fitch ligger mycket bra till på rankingen om han vinner men frågan är om han kan få en ny titelfight så har tidigt. Det kan komma att stå mellan honom och Mike Swick om Swick bara tar sig förbi Martin Kampmann förstås.


Av TXS - 6 juli 2009 01:34


Nästa duo till rakning är Mark Coleman och Stephan Bonnar. Brottning mot kämpaglöd. Förutsättningarna för dessa herrar är väldigt enkla: vinna övertygande eller satsa på en tränarkarriär istället. De kanske är besvikna över att hamna på underkortet, men om sanningen ska fram ska de nog vara nöjda över att UFC är villiga att satsa några dollar över huvud taget på dessa blivande föredettingar. Varken Coleman eller Bonnar kommer att kunna kämpa sig fram till någon betydande position i lätt tungvikt. Sötebrödsdagarna som ansedda fighters är över.


Mark "The Hammer #1" Coleman har redan uträttat allt som går i mma. Redan för tolv år sedan i UFC 12 blev han den förste tungviktsmästaren genom seger mot mustaschföredömet Don Frye. Mot Pete Williams i UFC 17 åkte han på en av UFC-historiens brutalaste knockar när han inte orkade hålla händerna uppe och fick en spark i ansiktet som heter duga. Sedan följde en lång och ganska framgångsrik karriär i Pride. Hammaren har alltså mött alla som betyder något i denna sport samt förtjänat en plats i UFCs Hall of Fame. Nu vid 44 års ålder vägrar han ge upp. Det borde han kanske överväga för det såg inget vidare ut senast mot Mauricio "Shogun" Rua i UFC 93. Tröttare killar får man leta efter. Coleman kommer att förlita sig helt på sin brottning när han nu går upp mot Stephan Bonnar. Där har han nämligen sin enda chans om han konditionstränat bättre denna gång.


"The American psycho" Stephan Bonnar har klara fördelar om han lyckas hålla matchen stående. Även om han har en fin jiu-jitsu bakgrund så vill han garanterat slippa ligga under en flåsande Coleman. Bonnar har aldrig imponerat på mig även om den numera klassiska kämpainsatsen mot Forrest Griffin i TUF 1 finalen var enastående. Där skrev han några rader mma-historia. Annars har det gått tungt i UFC så fort han stött på avancerat motstånd. Enda skalpen att tala om är arbetssegern mot Keith Jardine.


Trots att Bonnar dragits med en anabolaskandal talar det mesta ändå för att han kommer kunna manövrera ut Coleman med ork, lite sluggande och mycket vilja. Det lär inte bli vackert och vinnaren har endast mikroskopiska utsikter att nå topplaceringar på rankingen. En betydelselös match som likafullt ska bli rolig att se. Knapp poängseger för Bonnar verkar troligt.

Av TXS - 5 juli 2009 23:23


Jaha, man måste ju börja någonstans och först ut blir Dan Henderson mot Michael Bisping. Grekisk-Romersk brottning mot kickboxning. Detta blir en konfrontation som eventuellt kan avgöra vem som får möta Anderson Silva i en titelmatch, när Silva nu behagar att återgå till mellanviktsdivisionen. Personligen är jag inte helt säker på att någon av dem borde få en chans. Hendo hade sin möjlighet i UFC 82 utan att egentligen vara nära och han imponerade inte mot Rich Franklin senast. Bisping behöver gå någon match till mot riktigt kvalificerat motstånd innan han är redo. "The Count" har visserligen fina 7-1 i UFC men inte stött på någon i den absoluta toppen ännu. Jag ser Maia, Okami eller Marquardt som lika goda utmanare till titeln. Hur det än blir så är detta en viktig mellanviktsmatch.


När UFC nu jubilerar hoppas många på storslagen mma. Jag är lite orolig att Henderson och Bisping inte kommer att vara de som bjuder på historiskt bra fighting denna kväll. Snarare får vi nog se ett avvaktande ställningskrig där gamle Hendo kommer att använda jabben och överhandshögern tills han får ett läge för nedtagning. Den forne Pridemästaren vet att om det är jämnt inför rond tre så kan han utnyttja sin starka brottning och bara hålla ner Bisping. Man kan också anta att britten är starkare konditionsmässigt och därför vill nog Henderson ha ordentlig kontroll när matchen börjar lida mot sitt slut.


Michael Bisping är självsäker så här en vecka innan match. Frågan är hur han ska bära sig åt för att kamma hem segern? Rent brottningsmässigt är han i underläge vilket troligen gör att vi får se en rörlig Bisping med många in och ut attacker. Självklart kommer han att cirkulera och vänta på tillfälle för knockout men han gör bäst i att trötta ut Henderson först. När läget väl kommer har han slagstyrka, knän och ground and pound i sin arsenal. Bisping kommer att göra allt för att inte bli nedtagen och han vet att Henderson kan kontrollera matchen på marken om tiden rinner iväg. Den lätt arrogante britten har jobbat hårt på att undvika nedtagningar och blivit mycket bra på det dessutom. I slutändan måste han nog satsa på att avsluta matchen och inte hamna med ryggen mot mattan. Den före detta OS-brottaren Henderson är alldeles för rutinerad och kan vinna poäng mot slutet genom att hålla Bisping i schack.


Tyvärr är jag rädd att denna match går tiden ut och Henderson vinner en strategiseger på poäng. Jag skulle mycket hellre se britternas stora mma-hopp ta sista steget och tysta alla kritiker med en knockout i slutet av andra ronden. Henderson har faktiskt aldrig blivit knockad så hans käke är det inget fel på. Bisping kommer därför att få jobba mycket hårt för att kunna vinna och göra Hendersons ansikte ännu lite mer tillplattat.

Av TXS - 4 juli 2009 19:38

Jag ska gå rakt på sak. Alla läsare av UFC - En Blogg Om Ultimate Fighting Championship och MMA uppskattas ofantligt mycket, tro inget annat. Jag behöver nu hjälp att nå ut till fler läsare! Om bloggen stinker och ingen läser på grund av detta – det kan jag leva med. Däremot är bloggen relativt ny (jag har skrivit 81 inlägg sedan 9 maj 2009) och det vore väldigt trevligt om Ni få men trogna och värdefulla läsare kunde tipsa UFC-älskande vänner och bekanta om denna blogg. Jag vill inte behöva sluta skriva för att läsarantalet på min blogg dagligen understiger Brock Lesnars totala antal mma-matcher.


Det finns inga ambitioner att uppnå stordåd och få hundratals läsare, men för att orka överleva i blogg-djungeln skulle det vara guld värt att få några fler besökare per dag. Det är i slutändan ganska mycket tid och energi som går åt till att följa nyhetsutvecklingen och skriva sina inlägg.


Jag lägger därför ut denna ödmjuka och hoppfulla vädjan: Please help me!

Ovido - Quiz & Flashcards