UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Direktlänk till inlägg 16 januari 2013

Granskning inför UFC on FX: Belfort vs. Bisping

Av TXS - 16 januari 2013 00:31



Thiago Tavares vs. Khabib Nurmagomedov – Lättvikt 
Brasiliansk submissionspecialist mot ryskt utropstecken. Tavares har alltid rört sig strax utanför min intressezon. Inte för att han är tråkig, men för att han verkar ha svårt att ta det där sista, viktiga steget från att vara lovande till att faktiskt rocka fett. Usch, skrev jag verkligen 'rocka fett' i en publicerad text? Fy skäms TXS. Nurmagomedov har 2-0 i UFC, men framförallt 18-0 totalt. Sådana killar får alltid lite extra uppmärksamhet. Nurmagomedov har, likt många ryssar, en sambobakgrund. Därutöver slår och stryper han med framgång. Mitt tips är inte hugget i sten. Jag tror dock att Nurmagomedov vinner på TKO i andra ronden. 

Gabriel Gonzaga vs. Ben Rothwell – Tungvikt 
Jodå, kom igen nu. Erkänn att det här faktiskt är en ganska medryckande matchning. Jag vet, det är lite "The Expendables" över det hela. Bastanta killar med några år på nacken som är ute efter att mosa varandra. Köttarmangel en bra bit ifrån tungviktstoppen. Likväl gillar jag den här typen av matcher som är okomplicerade och snudd på klichéartade.

Gabriel Gonzaga hade sina femton minuter i rampljuset när han huvudsparkade Cro Cop lealös på UFC 70. Därefter förlorade "Napão" mot Randy Couture i en riktigt hyfsad titelmatch. Nuförtiden står Gonzaga i skuggan av en ny generation tungviktare, och för att inte bli hopplöst akterseglad bör han utmärka sig ordentligt i São Paulo. Segerreceptet på lördag består av gorillaboxning, nedtagningsförsök och submissions.

Ben Rothwell har varit med länge. Den store Ben visar upp mycket vilja i buren, men det är ingen paradigmskiftande MMA-fighter vi talar om. Likafullt knockade han den lovande ungtuppen Brendan Schaub i första ronden på UFC 145. Det är alltså bredaxlad machoboxning som gäller för klocktornet Rothwell. Jag förutsätter att lördagens fight kommer att kunna liknas vid den norrländska delikatessen skrovmål inbakat i en calzone. En grotesk och kaloririk snabbmatshybrid med andra ord. Mitt tips är att Gabriel Gonzaga vinner på arm triangle choke i andra ronden. 

Daniel Sarafian vs. C.B Dollaway – Mellanvikt 
Här har vi två före detta TUF-deltagare som något överraskande fått äran att visa upp sig i galans co-main event. Sarafian gör UFC-debut, och brasilianaren har såväl knockoutkraft som avgörande submissions. C.B Dollaway börjar bli ordentligt rutinerad, men han levde aldrig riktigt upp till hypen. I São Paulo kommer han med största sannolikhet att jaga nedtagningar och ett avslut på marken. Mitt tips är att Sarafian måste hålla sig på fötterna. Då vinner han på decision. 

Vitor Belfort vs. Michael Bisping – Mellanvikt 
Det här är spännande. Dels för att både Belfort och Bisping rör sig i den absoluta toppen av mellanviktsdivisionen. Men också för att jag har blivit ett regelrätt Michael Bisping-fan. Jo, ni hörde rätt. Hör och häpna. Sakta men säkert har den brittiske skitsnackaren krupit in under skinnet på mig, och numera respekterar jag honom storligen. Det tog några år vill jag lova.

"The Count" har fina 13-4 i UFC. Det är inte bara en utomordentlig statistik; Bisping börjar dessutom vara en av de mest rutinerade i oktagonen. Någonsin. När jag tittar igenom hans record är det endast förlusten mot Wanderlei Silva som stör mig. Där gjorde Bisping ingen kanonmatch. Men det är historia nu, och på lördag handlar det om att bevisa att han är redo för en titelmatch. 

Vitor Belfort visade så kallad stake när han med kort varsel tog sig an Jon Jones i lätt tungvikt på UFC 152. Ingen trodde att mellanviktaren "The Phenom" skulle ha skuggan av en chans mot kungen i 205 pounds, men Belfort gjorde klart godkänt ifrån sig. Det exceptionella med Vitor Belfort är att han har varit aktuell på MMA-cirkusen i över 15 år. I min värld kallas det respekt.

Problemet för Belfort är att han förlorade på ett något generande sätt mot Anderson Silva på UFC 126. Självklart minns ni Silvas Karate Kid-spark som fällde Belfort i första ronden. Den spark som numera rullar i alla highlight-program. Jag undrar om någon är särskilt sugen på att se Silva vs. Belfort igen? "The Fastest Hands in MMA" har redan haft sin chans så att säga.

Belfort vs. Bisping kommer med största sannolikhet att handla om boxning och om strategi. Den som mot förmodan går för, och lyckas med, nedtagningar har en klar fördel. Jag påstår att Belfort har bättre knockoutförmåga, medan Bisping är smartare och mer tålmodig. Inte helt enkelt att förutsäga alltså. Mitt tips är att Michael Bisping vinner på decision. Därefter får han sin efterlängtade titelmatch mot "The Spider". Det är han fan i mig värd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TXS - 4 mars 2013 19:39


"The Axe Murderer" Wanderlei Silva. En av årets bästa matcher. Och kanske tidernas hårdaste MMA-snubbe. Kungen lever!  ...

Av TXS - 1 februari 2013 20:23


  Lördagen den 2:a februari är det dags för stor UFC-gala i Las Vegas. En titelfight i fjädervikt kombineras med Alistair Overeems återkomst och en massa annat kul. José Aldo vs. Frankie Edgar – Titelfight i fjädervikt Den här m...

Av TXS - 30 januari 2013 22:55


En legend tackar för sig Pride- och tillika UFC-legenden Quinton Jackson gjorde med största sannolikhet sin sista match i oktagonen i lördags. Troligen gjorde han också sitt sista framträdande i betydelsefulla MMA-sammanhang. Visst finns möjligh...

Av TXS - 25 januari 2013 20:37

Titelfight i flugvikt, ödesmatch i lätta tungvikten och tillspetsad lättviktsaction. Där har ni lördagens UFC on FOX: Johnson vs. Dodson. Kom ihåg att det här kan vara sista gången vi får se Quinton "Rampage" Jackson i relevanta MMA-sammanhang....

Av TXS - 21 januari 2013 02:31


Thiago Tavares vs. Khabib NurmagomedovDet ryska fenomenet Nurmagomedov stegade upp på invägningspodiet iklädd en anskrämlig pälsmössa samt en t-shirt som förkunnade att "if sambo was easy it would be called jiu jitsu". Kaxigt och härligt i största al...

Ovido - Quiz & Flashcards