UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Direktlänk till inlägg 1 februari 2013

Granskning inför UFC 156: Aldo vs. Edgar

Av TXS - 1 februari 2013 20:23



Lördagen den 2:a februari är det dags för stor UFC-gala i Las Vegas. En titelfight i fjädervikt kombineras med Alistair Overeems återkomst och en massa annat kul.


José Aldo vs. Frankie Edgar – Titelfight i fjädervikt

Den här matchen saluförs som en så kallad "superfight". Och varför inte? Snabbare, mer tekniskt och mer prestigefyllt än så här blir det knappast i de lättare viktklasserna just nu.


Mästaren Aldo har varit borta från oktagonen i drygt ett år på grund av skador. Eventuell ringrost gör han bäst i att skaka av sig omedelbart, för i motsatt burhörna står en hungrig Frankie Edgar redo att erövra en ny viktklass.


Frankie "The Answer" Edgar gör alltså debut i fjädervikt. Detta efter att han förlorat två raka matcher mot Benson Henderson i lättvikt. Edgar har alltid varit en relativt liten lättviktare. Viktnedgången till 145 pounds kommer därmed inte att påverka Edgar i någon nämnvärd utsträckning.  


Det här är jämnt och svårtippat. Räkna med Formel 1-tempo när Aldo och Edgar stöter ihop. Aldo har stående tekniker i världsklass, och han brukar kunna neutralisera skickliga brottare. Mitt största frågetecken kring fjäderviktsmästaren är på konditionsfronten. Jag misstänker att Aldo kan få vissa problem om matchen går alla fem ronder.


Jag tror att José Aldo kommer att hålla i taktpinnen inledningsvis. I mästerskapsronderna kommer dock Frankie Edgar att ta över succesivt. Edgar måste driva på och lyckas med ett par nedtagningar. Dessutom måste givetvis fotarbetet och boxningen vara på topp. Mitt tips är att Frankie Edgar vinner på split decision.


Rashad Evans vs. Antonio Rogério Nogueira – Lätt tungvikt

Rashad Evans har valt att stanna i lätt tungvikt tillsvidare. Detta blir hans första match efter förlusten mot Jon Jones på UFC 145. "Suga" är självfallet medveten om att vägen tillbaka till en ny titelmatch innehåller ett antal svåra prövningar. I dagsläget är fighters som Alexander Gustafsson, Lyoto Machida, Dan Henderson, Gegard Mousasi och Glover Teixeira hetare på marknaden. Jag menar alltså att Rashad måste briljera på lördag. Om han har för avsikt att bestiga 93-kilosberget igen förstås.


Rogério Nogueira befinner sig i ingenmansland. I UFC har Little Nog 3-2, och han ligger och lurar helt anspråkslöst utanför topp tio. Han har visserligen sett riktigt vass ut i sina vinster, men jag ser inte hur brasilianaren ska kunna bli mycket mer än celeber utfyllnad. Nogueira är 36 år och storhetstiden är med största sannolikhet förbi. Om det är något jag lärt mig under årens lopp så är det att inte underskatta Nogueira-bröderna. Därför nämner jag det långsökta, men ändå möjliga scenariot att Little Nog knockar Rashad Evans. Oddsen säger att man får kring 45 spänn på en satsad tia om det händer.


Mitt tips är att Rashad Evans kommer att brottarmangla Rogério Nogueira i tre ronder. Därefter slänger domarna upp något i stil med 30-27, 30-26, 30-26. 



Alistair Overeem vs. Antonio Silva – Tungvikt

För drygt ett år sedan sparkades Brock Lesnar tillbaka till WWE av muskelbesten från Holland. I maj 2012 skulle Overeem ha mött Junior Dos Santos, men en invecklad och snudd på komisk testosteronhistoria blev för mycket för Nevada State Athletic Commission. Overeem fick nio månaders avstängning. Nu är hästköttätaren tillbaka.


Jag är superladdad inför Overeems återkomst. Hoppas bara att han är ren, för jag är så infernaliskt trött på alla avstängningar och allt dopingsnack. Regler är regler, och Overeem, Nick Diaz med flera är roligare att se i buren än på avbytarbänken.


Antonio Silva har alltid skrällpotential. Det såg vi med besked i matchen mot Fedor Emelianenko och i viss mån mot Travis Browne. Förhoppningsvis bjuder "Bigfoot" upp till dans i Las Vegas. Boxningen, storleken, uthålligheten och i synnerhet submissionfärdigheterna finns där. Bigfoot måste emellertid fightas med ett IQ som närmar sig 200 för att ha en chans. I första ronden bör Bigfoot hålla sig ljusår borta från Overeems nitiska nävar och skenben.


Det mesta talar trots allt för att Alistair Overeem trampar in i buren, laddar sina fotontorpeder och avfyrar en dräpande thaiboxningskanonad. Mitt tips är att Overeem sänker Bigfoot innan ljudvågorna från Bruce Buffers presentationstal hunnit eka runt i Mandalay Bay Events Center.  


Jon Fitch vs. Demian Maia – Weltervikt

UFC levererar i all blygsamhet en högklassig duell i weltervikten. Det har inte snackats särskilt mycket om den här matchen, men vi vet att både Fitch och Maia är världsbäst på sina respektive specialområden. Upplagt för en betydelsefull och kontrastrik holmgång alltså.


Jon Fitch har i det närmaste skapat en egen fightingstil. "The Fitch style" innebär således outtömlig bensintank, brottargegga, press mot buren och decision-seger. Stilen, som gett Fitch ett UFC-record på 14-2, har varit föremål för massiv kritik genom åren. 'Tråkig' är ett epitet som Jon Fitch tvingats dras med. Men tråkig är nog det sista man kan kalla matchen mellan Fitch och Erick Silva på UFC 153.


Demian Maia har hittat tillbaka till sitt levebröd sedan han bytte från mellanvikt till weltervikt. Senast glänste han mot Rick Story på UFC 153. Det är med gudabenådad BJJ som Maia ska överlista den amerikanske antagonisten. Någon enkel resa kommer det inte att bli, och jag måste i tyvärr vara något förutsägbar i min profetia. Mitt tips är att Jon Fitch gör det alla förväntar sig. Han segrar följaktligen på enhälligt domslut.


Joseph Benavidez vs. Ian McCall – Flugvikt

Förra veckan kämpade Demetrious Johnson och John Dodson om flugviktsbältet. Nu är det dags för den grunda flugviktsdivisionen att sålla fram en motståndare till Demetrious "Mighty Mouse" Johnson. Både Benavidez och McCall har förvisso mött Mighty Mouse nyligen, vilket understryker svårigheterna som flugvikten tampas med. Alla möter alla i den lilla toppskara som har en rimlig chans på bältet. Det håller inte i längden. Mitt tips är att Joseph Benavidez är snäppet bättre på alla plan. Därför vinner han på enhälligt domslut. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TXS - 4 mars 2013 19:39


"The Axe Murderer" Wanderlei Silva. En av årets bästa matcher. Och kanske tidernas hårdaste MMA-snubbe. Kungen lever!  ...

Av TXS - 30 januari 2013 22:55


En legend tackar för sig Pride- och tillika UFC-legenden Quinton Jackson gjorde med största sannolikhet sin sista match i oktagonen i lördags. Troligen gjorde han också sitt sista framträdande i betydelsefulla MMA-sammanhang. Visst finns möjligh...

Av TXS - 25 januari 2013 20:37

Titelfight i flugvikt, ödesmatch i lätta tungvikten och tillspetsad lättviktsaction. Där har ni lördagens UFC on FOX: Johnson vs. Dodson. Kom ihåg att det här kan vara sista gången vi får se Quinton "Rampage" Jackson i relevanta MMA-sammanhang....

Av TXS - 21 januari 2013 02:31


Thiago Tavares vs. Khabib NurmagomedovDet ryska fenomenet Nurmagomedov stegade upp på invägningspodiet iklädd en anskrämlig pälsmössa samt en t-shirt som förkunnade att "if sambo was easy it would be called jiu jitsu". Kaxigt och härligt i största al...

Av TXS - 16 januari 2013 02:07


Får man bli lite knäsvag och längtansfull så här på småtimmarna? Tack! Jag har tränat ordentligt, klarat mig skapligt i MMA-lokalen, ätit hyfsat och sovit helt okej. Jag mår med andra ord bra. Då kommer dundernyheten att Frank Mir ska möta Dani...

Ovido - Quiz & Flashcards