UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg den 8 juli 2009

Av TXS - 8 juli 2009 21:30

Huvudmatchen i UFCs jubileumsgala. Större än så här kan det knappast bli, det skulle i så fall vara om Fedor hamnade i tillfällig mental obalans och skrev på för Dana White & Co. Mästare mot mästare. En tungviktsfight som vi sett en gång tidigare i UFC 81 och alla vet att Mir vann med en kneebar. Nu ska det revanscheras.


Det är dock inte säkert att det blir en särskilt spännande fight när huvudrollsinnehavarna väl börjar gå loss på varandra. Senast tog det 1.30 för Mir att hitta Lesnars svaga punkt. Däremot ska det bli intressant att se hur Lesnar har utvecklats i oktagonen. Han har ju som bekant inte gjort mer än fyra mma-matcher totalt. För övrigt är det hög floskelvarning när man gör analyser om denna match. Det vore fegt och väldigt enkelt att säga det självklara, dvs. att Mir endast kan vinna på ett lås och att Lesnar kommer att köra med sina vanliga och effektiva Donkey Kong-hammarslag. Jag måste ändå försöka göra en analys.


Så länge fighten hålls stående är det knapp fördel Lesnar. Han har slagit omkull alla motståndare han mött i UFC inklusive Frank Mir. Lesnar är inte jättesnabb och har ingen välutvecklad teknik, men hans raka höger har en tendens att forcera genom det mesta. Frank bör hålla god distans så länge han kan och använda low kicks för att irritera. Senast mot Nogueira såg vi en uppercut som kom han definitivt ska försöka sätta om han får läge. Mirs situation är något paradoxal. Han vill inte stå för nära Lesnars jättestora högerhand. Å andra sidan vill han garanterat inte hamna i clinch för att sedan bli nedtagen. Det smartaste han kan göra är nog att röra sig ordentligt och hålla tempot uppe utan att gå in i stillastående slagdueller. Om Lesnar inte får tag i honom och blir frustrerad har han sin största möjlighet.



Konditionsmässigt kan man tro att Lesnar skulle vara den svagare men det är en illusion. Mir har visat att han ofta tröttnar och sänker tempot avsevärt när matchen pågått ett tag. Om Mir har tänkt till så har han även insett att cardioträning är nyckeln till framgång.


Brock Lesnar har tränat på hur han ska undvika att bli submittad om fighten går till marken. Det är lika säkert som amen i kyrkan. Alla vet ju hur bra den regerande mästaren är på marken. Hans bas och hans förmåga att flytta sig runt är enastående. Dock saknar han submission-tekniker. Det är givetvis mycket troligt att Lesnar söker en double leg takedown för att för att försöka avsluta med GnP. Han är trots allt ett nedbantat 120 kilos monster som ingen kan rubba när det kommer till brottning. Lesnar får akta sig för trötthetens fallgropar så han inte åker på en blixtsnabb dödsstöt. Ingen kan det här med submissions bättre än Frank Mir. Vem minns inte när han demolerade Tim Sylvias arm i UFC 48?


Brock har endast sig själv som största fiende. Han får inte bli för exalterad utan måste visa att han mognat i buren och har kylan att inte rusa på och bli överrumplad. Lyckas han ge prov på att han är en tänkande fighter kommer han att kunna behålla bältet och bli en riktigt stor och obestridd mästare.


Frank Mirs bästa chans är att göra Lesnar konfunderad och få honom att tappa skärpan. Rutin är ett vapen han måste utnyttja till max för att kunna sno det riktiga bältet. Kondition och smarta attacker kommer att bli utslagsgivande för Mirs del. Om han hittar rätt tillfälle kan han avgöra med antingen en fin uppercut eller någon av sina patenterade submissions.


Jösses vad kul det här ska bli!

Av TXS - 8 juli 2009 12:10

UFC Hall of Fame

På fredag är det dags att inviga ytterligare två personer i UFCs Hall of Fame. Den högtidliga förrättningen äger rum i samband med UFC Fan Expo som hålls i Mandalay Bay Events Center. "The Iceman" Chuck Liddell och bortgångne Tapout-entreprenören Charles "Mask" Lewis kommer att ansluta sig till den exklusiva skaran som idag består av Royce Gracie, Dan Severn, Mark Coleman, Ken Shamrock och Randy Couture. Kloka val av UFC! När ska Tito få komma med i klubben då? Han kanske får nöja sig med att bli actionfigur…


Bobby Lashleys nästa motståndare?

Det har spekulerats om att Bobby Lashleys nästa motståndare kan bli Don "Mr Moustache" Frye alternativt Brett Rogers. Dessa rykten verkar inte stämma. Vem ska det då bli? Det vore spännande att se hur han står sig mot någon som faktiskt behärskar det här med mma. Att fortsätta slåss mot Bob Sapp-liknande tingestar kommer inte att leda till något kontrakt med UFC. Synd att Alistair Overeem är uppbokad mot Fabricio Werdum i nästa Strikeforce…


Diaz vs. Riggs i nästa Strikeforce

Nästa Strikeforce med hypade tjejmatchen Carano vs. Santos innehåller även annat som engagerar. Förutom Overeem mot Werdum får vi se storebror Nick Diaz möta Joe "Diesel" Riggs i en bältesmatch i weltervikt. Strikeforce är en intressant och välbehövlig uppstickare i mma-djungeln och de levererar fina galor med bra deltagare. Tyvärr hamnar många UFC-föredettingar där, och att de är väldigt långt ifrån UFCs standard blir uppenbart om man tänker sig Joe Riggs som champion. Nick Diaz är det absolut inget fel på men Joe Riggs känns oerhört passé...


UFC Fight Night 19

Den 16 september kommer huvudnumret för mig inte att bli Nate Diaz mot Melvin Guillard utan den fantastiskt spännande lättviktsuppgörelsen mellan Gray Maynard och Roger Huerta. "El Matador" har haft en paus från krigandet i buren för att satsa på skådespeleriet. Hmm, det var ju dömt att misslyckas! Jag tror han passar bättre i oktagonen med sina 6-1 i UFC och 20-2-1 totalt. Nu blir det en höjdarmatch mot högt rankade Gray Maynard istället och det är åtminstone jag väldigt tacksam över…


Cro Cop mot bältesmatch i UFC?

Det är inte förbjudet att resonera och spekulera. Men att tro att exilflyktingen Mirko Filipovic ska gå före i kön och roffa åt sig en titelfight i tungvikt är väl att ta i, eller? Med tanke på standarden i tungviktsdivisionen och tidigare "ignorera-rankingen-och-gå-före-i-kön-spektakel" blir det kanske Cro Cop vi får se mot vinnaren mellan Lesnar vs. Mir. Allt kan hända i världens största mma-organisation…


Mer jobb väntar

Appropå Lesnar vs. Mir; nu är det bara att öppna Red Bull-lagret och ta itu med resterande analyser. GSP mot Thiago Alves och titelfighten i tungvikt ska dissekeras. I sinom tid…

Av TXS - 8 juli 2009 09:40

Ok, då kan man slänga ut sina He-man figurer och även hela Star Wars samlingen. Nu är det UFC som gäller i samlarkretsar. Round 5 har nämligen skapat en kollektion av actionfigurer i "limited edition" som finns till salu på nätet för den nätta summan $24.99. Vill du ha en "vanlig" Randy Couture kostar den bara $16.99.


Actionfigurerna uppges vara runt 15 cm långa och har åtta leder som kan böjas i olika positioner. Vilken som är snyggast? Jag röstar på Rampage. I hans fall medföljer även kedjan runt halsen i miniformat. 


Det blir troligen en succe och jag är lite förvånad att inte fler samlarobjekt har översvämmat marknaden. Fanhouse har pratat med Wanderlei Silva om saken och han sammanfattar det hela ganska bra:


"It's very good product, and it's cool to see my own figure. It's like me -- it looks like my face, and the people at Round 5 got it right. I love it. A lot of people will buy it because they like to collect things, a lot of people will buy it because their kids want to play with it, and a lot of people will buy it because they like martial arts. I'm very happy with it."


Ovido - Quiz & Flashcards