UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg under januari 2011

Av TXS - 9 januari 2011 09:51

  

Det har varit oklart hur tungviktsturneringen i Strikeforce kommer att fungera, och när eventuella bälten står på spel? Spekulationerna har gått fram och tillbaka i olika forum. Nu försöker Scott Coker bringa lite klarhet i ärendet. 


"Målet är att Alistair ska sätta bältet på spel mot Fabricio Werdum. Om Werdum vinner så måste han sätta bältet på spel i nästa match, och i slutändan kommer vi att ha en mästare."


Problemet för Strikeforce just nu är att försöka få alla matcher i hela turneringen att vara fem ronder. Eftersom bältet står på spel i såväl kvartsfinal, semifinal och final, så är det mest rättvist att alla åtta deltagare går matcher om fem ronder. Om det blir så är upp till idrottskommissionerna där varje deltävling hålls. 


De första två kvartsfinalerna är planerade till den 12 februari. Då möts Fedor och Antonio "Bigfoot" Silva samt Andrei Arlovski och Sergei Kharitonov. De två resterande kvartsfinalerna (Overeem vs Werdum och Barnett vs Rogers) väntas äga rum i april. Semifinalerna kommer senare och om cirka åtta månader blir det stor final. Någon gång i oktober-november alltså.


Sedan kan man givetvis diskutera hela strukturen på turneringen, och att Fedor och Overeem verkar få mötas redan i semifinal, om de vinner sina respektive kvarts-finaler förstås. Smart eller inte av Strikeforce? Döm själva.  


  

Av TXS - 8 januari 2011 10:45


Den senaste veckan har varit något av en fest för alla oss som älskar MMA. Mängder av sannolika matchbokningar har offentliggjorts, både i UFC och i Strikeforce. De flesta i tungvikt och i lätt tungvikt. Den senaste i raden av sympatiska matchningar är Matt Hamill mot Phil Davis på UFC 129. Två skickliga brottare där Davis förmodligen är den som har bäst vind i seglen just nu. "Mr Wonderful" minns vi med fasa från UFC 112, där han submittade vår egen Alexander Gustafsson med en anaconda-strypning.    


I och med matchen mellan Matt Hamill och Phil Davis på UFC 129, har vi nu samtliga 205-poundare av betydelse inplanerade för action under vintern och våren: 


UFC 126 - Jon Jones vs Ryan Bader

UFC 126 - Forrest Griffin vs Rich Franklin

UFC 127 - Alexander Gustafsson vs James Te Huna

UFC 128 - Shogun Rua vs Rashad Evans

UFN 24 - Tito Ortiz vs Antonio Rogerio Nogueira

UFC 129 - Randy Couture vs Lyoto Machida

UFC 130 - Rampage Jackson vs Thiago Silva  

Av TXS - 8 januari 2011 03:08


Herregud vilken trevlig kväll och natt. Först kom nyheten om Frank Mir mot Roy Nelson, och nu verkar det som att vi även får se Quinton "Rampage" Jackson mot Thiago Silva på UFC 130. 


Rampage vs Thiago Silva är i det närmaste en perfekt matchning. De har liknande fightingstil och de har båda besegrat Keith Jardine samt förlorat mot Rashad Evans under de senaste två åren.


Rampage vann sin senaste fight mot Lyoto Machida på split decision i UFC 123. Thiago Silva besegrade som bekant Brandon Vera för en vecka sedan.


UFC 130 har tagit ordentlig form, och även om inga mathcer är officiella så ser det ut att bli en jäkla trevlig fest under sista helgen i maj.


Frankie Edgar vs Gray Maynard 3
Rampage Jackson vs Thiago Silva
Frank Mir vs Roy Nelson
Thiago Alves vs Rick Story
Stefan Struve vs Travis Browne

Av TXS - 7 januari 2011 22:43


Så där ja! Äntligen kommer det besked om Frank Mir och Roy Nelson. Det var inte en dag för tidigt. MMAJunkie rapporterar att Nelson verkar ha löst sina kontrakts-problem och att en muntlig överenskommelse finns om ett möte mellan tungviktarna på UFC 130 den 28 maj.


Det snackades ett tag om att Frank Mir skulle möta Brendan Schaub. Det rann ut i sanden och Schaub ska nu möta Cro Cop på UFC 128. Det har också ryktats om att Mir och Lesnar ska coacha nästa säsong av The Ultimate Fighter. Det lär inte bli av om denna nyhet stämmer.


Det behövs verkligen en tungviktsmatch av betydelse i UFC just nu. Det här känns riktigt bra. Dessutom är det ju ingen hemlighet att Frank Mir är en av mina absoluta favoriter i MMA-sammanhang.

Av TXS - 7 januari 2011 22:30

  

Jag har en något problematisk relation till Forrest Griffin. Han har funnits med relativt länge och jag vågar påstå att han haft avgörande betydelse för UFCs utveckling. Som segrare av The Ultimate Fighter 1 blev Griffin ett av de namn som skulle föra UFC från obskyritet till accepterad sport. Första matchen mot Stephan Bonnar i TUF 1-finalen är inget annat än en klassiker. Griffin fick omedelbar stjärnstatus som såsmåningom skulle leda honom fram till en titel i lätt tungvikt. UFC och Forrest Griffin har länge levt i någon slags symbios. Frågan är om UFC behöver Griffin längre?


Forrest Griffin har åtta segrar och fyra förluster i sin UFC-karriär. Om man tittar närmare ser man att endast vinsterna mot Mauricio "Shogun" Rua och Quinton "Rampage" Jackson imponerar på riktigt. Men Shogun gjorde sin UFC-debut mot Griffin, och det sägs att Shogun drogs med en knäskada vid tillfället för matchen. Att besegra Stephan Bonnar X 2, en trött Tito Ortiz eller Hector Ramirez säger inte så mycket. Inte Bill Mahood eller Elvis Sinosic heller.


På förlustsidan finns nederlagen mot Tito, Keith Jardine, Rashad Evans och den brutala förnedringen i Anderson Silva-matchen. Man ser ofta att Griffin är rankad bland de tio bästa i lätt tungvikt. Jag köper detta med viss tveksamhet, men nu börjar det bli dags att visa lite progressiv anda om han vill behålla sin höga status i lätt tungvikt. 


Forrest hatar att förlora, han vet hur man krigar, han boxas gärna men har inte Vitor Belfort-snabba händer direkt, hans low kicks är bättre än genomsnittet och han har ett klart godkänt ground game som sällan visas upp. Det är svårt att sätta fingret på vad som är hans spetskompetens?


Matchningen mot Franklin är förvisso alldelses utmärkt. Båda två är svåra att definiera nuförtiden och de flyter omkring i någon slags vakuum. Jag är rätt säker på att Griffin fortsättningsvis kommer att matchas mot tufft motstånd, även om han förlorar mot Rich Franklin i UFC 126. Griffin är inte grindväktartypen. Antingen slåss han för relevans eller inte alls.


Min slutsats är att Griffin inte kan åka snålskjuts på sitt förflutna så mycket längre. Han måste vinna och göra någon slags statement för att bekräfta sin aktualitet som MMA-fighter.

Av TXS - 7 januari 2011 08:12

  

UFCs hårt sargade tungviktsdivision har uppenbara problem. Mästaren Cain Velasquez är skadad, Brock Lesnar är fortfarande försvunnen i vildmarken, Shane Carwin håller på att återhämta sig från skada och operation, Roy Nelson har kontraktsproblem, Frank Mir har ingen match inbokad och Big Nog är tillbaka tidigast till sommaren. Till råga på allt sätter Strikeforce ihop en tungviktsturnering som världen sällan har skådat. 


En match som verkar bli av är Stefan Struve mot Travis Browne. De har muntligen kommit överens om att mötas på UFC 130. Flaggstången Struve har 5-2 i UFC och slog enkelt Sean McCorkle senast. Obesegrade Travis Browne har vunnit mot James McSweeney och gått oavgjort mot Cheick Kongo i UFC. Just nu tar jag gladeligen emot alla 265-fighter. Även denna. 

Av TXS - 7 januari 2011 07:58

  

UFC besöker Louisville den 3 mars. Dessa mindre event innehåller allt som oftast någon eller några riktigt intressanta fighter. Denna gång är welterviktsmatchen mellan Diego Sanchez och Martin Kampmann huvudattraktion. Så här ser det förmodade matchkortet ut. 


Diego Sanchez vs Martin Kampmann

C.B Dollaway vs Mark Munoz

Maiquel Falcao vs Alessio Sakara

Brian Bowles vs Damacio Page


Rousimar Palhares vs Alexandre Ferreira

Thiago Tavares vs Shane Roller

Cyrille Diabate vs Steve Cantwell

Matt Brown vs Mark Scanlon

Takeya Mizugaki vs Francisco Rivera

Av TXS - 6 januari 2011 21:11

  


Nu ryker det folk till höger och vänster. Det är inte bara Brandon Vera som fått foten av UFC under det senaste dygnet. Gamle trotjänaren Marcus "The Irish Handgrenade" får också se sig om efter ett nytt jobb.


Davis började sin UFC-bana starkt med sex raka vinster. Sedan vände vinden sakta men säkert och nu har Davis förlorat fyra av de senaste fem. Att han gick från weltervikt till lättvikt i sin senaste fight i UFC 125 gjorde alltså ingen större skillnad.

Ovido - Quiz & Flashcards