UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg under juni 2009

Av TXS - 22 juni 2009 10:28


UFC LIGHTWEIGHT RANKINGS

1. BJ Penn

2. Kenny Florian

3. Diego Sanchez

4. Frank Edgar

5. Gray Maynard

6. Sean Sherk

7. Tyson Griffin

8. Clay Guida

9. Joe Stevenson

10. Hermes Franca

Av TXS - 21 juni 2009 22:09


Jag finner inga ord...Om man fick svära i en blogg skulle jag säga: Fy faan vilken jävla fantastisk fight! Det här är MMA när det är som allra bäst. En osannolikt bra match som tog musten ur mig. Helt underbart! Om Chris Lytle eller någon annan vill veta hur man förtjänar "Fight of the Night" så är det bara att titta och lära av Diego Sanchez och Clay Guida. Om Kongo vs. Velasquez var bra så är Sanchez vs. Guida flera snäpp bättre. Jag törs till och med säga att det var en av de bästa matcherna de senaste året. Första ronden är bland det mest häpnadsväckande jag någonsin sett. Nu måste jag andas ut, ta några valium :) och se matchen igen. Jag återkommer naturligtvis med en mer klarsynt analys när pulsen gått ner under 180. Även en lättviktsranking kommer som utlovat. [Förlåt för svordomarna i början. Jag hade inget val.]


Just nu vill jag bara citera Diego Sanchez: "YES! YES! YES!"


Av TXS - 20 juni 2009 23:53

Nightmare

I natt är det dags igen. Finalerna i The Ultimate Fighter 9 ska avgöras. Jag har inte följt säsongen mer än sporadiskt och kommer därför att försöka ignorera dessa matcher. Det blir lättare sagt än gjort! Istället väntar jag på en regning dag framöver som ska ägnas åt ett TUF 9-maraton. I natt blir det åtminstone två fighter som kommer att få extra uppmärksamhet. Till synes bindgalne Diego Sanchez mot bergatrollet Clay Guida samt Nate Diaz mot Joe Stevenson.


Sanchez vs. Guida kan mycket väl bli kvällens fight med en kaotisk mix av sanslöst tempo, mycket hjärta, lika mycket vansinne och mängder av vinnarinstinkt. Bli inte förvånade om vi får se Guida försöka ta ryggsäcksläge på Sanchez. Eller en galen mardrömsattack i första ronden. Jag tror märkligt nog att segeringredienserna heter kyla, strategi och förberedelse och det receptet har Diego Sanchez lärt sig bäst. En titelfight borde vänta alldeles runt hörnet för Sanchez vid en vinst i natt. Är det för tidigt för en titelfight utifrån att han gått så få matcher i lättvikt? Inte alls med tanke på alla tunga namn han slagit på vägen. En gedigen seger mot Guida skulle förvisso ytterligare förbättra hans chanser att få möta Penn eller Florian om bältet. För Clay Guida innebär en förlust respass tillbaka till övre mellanskiket på rankingen (plats 10-15) och fortsatta drömmar om ära och berömmelse.


Nate Diaz är på uppåtgående och Joe Stevenson på dekis. "Daddy" har egentligen bara tre sätt att vinna på: en snabb överhandshöger i första minuten, en ännu snabbare nedtagning med åtföljande ground and pound eller en giljotin om Diaz tappar uppmärksamheten. Detta kommer sannolikt inte att hända utan Diaz lär använda något av sina skarpslipade instrument och plocka isär Stevenson fullständigt. Diaz avancerar därmed till riktigt intressanta nivåer på rankingen.


Efter nattens handgemäng ska jag begrunda utfallet och sedan upprätta en fräsch lättviktsranking.

Av TXS - 18 juni 2009 22:25


På lördag kommer lättviktsrankingen att justeras. Det handlar om The Ultimate Fighter 9 Finale. Diego "Nightmare" Sanchez möter Clay Guida i en match som kanske avgör vem som ska stå näst på tur att utmana om titeln. Sanchez är en självklar utmanare om han vinner mot Guida. Han har spöat de flesta viktiga namn under sin resa från mellanvikt till lättvikt. Endast decision förluster i weltervikt mot Koscheck och Fitch förstör hans fina meritlista. Sanchez var inte alls långt ifrån en titelfight i weltervikt efter att ha brutal-knockat Joe Riggs med ett knä i UFN 7.


Man ska komma ihåg att Koscheck vann en strategiseger mot Sanchez i UFC 69, en match som utspelade sig helt och hållet stående! Suveräne brottaren Koscheck var uppenbarligen oroad över Diegos markkunskaper. Brottning och jiu-jitsu blev det däremot mer av mot Jon Fitch i UFC 76, där Fitch vann en knapp seger i en brötig men spännande fight. Sanchez tyckte att han såg fet ut i mellanvikt och gick ner till weltervikt. Även i 170lbs fanns det kroppsfett att avlägsna och efter de två förlusterna mot Koscheck och Fitch tyckte han att lättvikt var värt att prova. Nu ska en av de mest intensiva och sevärda kämparna i UFC bara ta sig förbi "The Carpenter" Guida för att nå en titelfight. Det kommer att bli ett krig mellan två ettriga fighters med ganska liknande stilar. Guida behärskar nedtagningar och submissions väl. Han är dessutom rutinerad men rår inte på Sanchez stående och han bör inte få en titelfight riktigt än, om han mot förmodan vinner.


För Joe Stevenson är det vinna eller försvinna som gäller. En förlust skickar ner "Daddy" till obehagligt låga nivåer på rankingen. Jag tror det blir tungt för Stevenson att besegra den konditionsstarke och oberäknelige Diaz. Diaz är grymt självsäker och har fler och bättre verktyg i sin låda. Det kommer likväl att bli två fantastiska matchningar på lördag med mycket som står på spel. Lättviktsrankingen kommer som sagt att förändras och Gray Maynard och Frank Edgar bör nog studera dessa matcher noga med tanke på framtida möten i en stenhård division.

Av TXS - 18 juni 2009 12:58


11 juli. Mandalay Bay Events Center, Las Vegas, Nevada.



Av TXS - 16 juni 2009 21:48

Blodbad


...för att jag tidigare kallat dig "bara lång"! Holländaren bevisade i matchen mot Denis Stojnic att han är en riktigt tuff kille också. Det blev ett ordentligt blodbad som Struve till slut kunde avsluta med en rear naked choke. En sån insats kräver rutin. Stojnic öste hammarslag över en förtvivlad Struve i första ronden. En armbåge spräckte till slut Struves panna och då började ett av de mest massiva blodflöden som skådats. Struve slickade nonchalant i sig blodet under rondpausen och fortsatte kampen. Många mindre rutinerade fighters hade nog tvekat att fortsätta i det läget. Det var inget vacket cut i pannan men "The Skyscraper" lyckades efter några försök strypa Stojnic i andra ronden. En halvrisig match, två mediokra tungviktare, ett inferno av blod och en beundransvärd Stefan Struve.

Av TXS - 15 juni 2009 23:25

Tim "The Maine-iac" Sylvia får inte fightas i "Affliction: Trilogy". MMA Weekly skriver att matchen ställs in med hänsyn till Sylvias hälsa. Då blev alltså 9 sekunders knocken mot Ray Mercer mer svidande än tänkt. Jag tycker naturligtvis synd om den gamle UFC-mästaren men förstår också säkerhetsåtgärderna i detta fall. Tim Sylvia får nu tid att fundera hur fortsättningen på karriären ska se ut. Det har gått åt skogen för snabbt i de två senaste matcherna. Dessutom såg han inte vidare vältränad ut senast med sina 311 pounds. Mästartakterna är borta men mitt stöd har han i alla fall fortfarande kvar.

Av TXS - 15 juni 2009 23:21

Skitsnacket före matchen mellan Davis och Hardy överträffade nästan Hughes vs. Serra. Ändå visar Hardy sportmannamässigt uppträdande efteråt. Det gjorde däremot inte Davis som skakade på huvudet och inte ville försonas. Davis måste vara riktigt förbannad och besviken. Osportsligt, även om Hardys uttalanden och skämt innan matchen rörde sig i gränslandet för vad som är okej. Det handlar om att psyka sin motståndare och det lyckades Hardy bättre med än Davis. Matchen var riktigt svårdömd måste jag erkänna i efterhand. Domarna tyckte antagligen att den skada Hardy gjorde på några få attacker överglänste Davis kontroll och nedtagningar. Ingen självklar seger för "The Outlaw" som ändå måste vara nöjd med vinsten och armbågen som skar upp Davis näsa.


Mike Swick förde matchen mot Ben Saunders från början till slut. Saunders måste ha lyckats bra med vätskeförlusten före fighten, för han såg i det närmaste ut som en mellanviktare. Att han inte kunde åstadkomma en enda slag eller sparkkombination var värre. Mike Swick dominerade faktiskt och överraskade med nedtagningar i en match som kom lite i skymundan. Han bör få en topprankad motståndare nästa gång.


I sekvensen strax före ögonpetandet visade Mirko att han fortfarande har grym kraft och precision i händerna. Precis vad alla fans ville se. Istället…Jag orkar faktiskt inte skriva mer om Cro Cop efter den helt osannolika och förbluffande nyheten om kontraktet med Dream. Om det verkligen är sant kan jag bara säga "Lycka till mot Hong Man Choi, Bob Sapp och alla andra varelser i Japan. Bjud in Godzilla också så blir föreställningen komplett!"


Cain "Brown Pride" Velasquez slog hundratals slag i ground and pound utan att kunna avsluta fighten. Han visade sig fullkomligt suverän i sin brottning, och gav därtill prov på föredömlig järnkäke i rondöppningarna. Får han möta en bättre markfighter nästa gång, bör han nog omvandla den höga slagfrekvensen till hårda träffsäkra snytingar istället. Fullständigt enastående insats av båda två! Kongo var urstark i underläge men lät sig bli mountad lite för enkelt ibland. Hans resa i UFC är långt ifrån över. Till slut några funderingar…Varför låter man Kongo göra entre före Velasquez? Ohyfsat av UFC då Kongo är den klart mer dekorerade fightern! Och vad gör egentligen Kongo med munnen under sitt intåg? Det ser helt bisarrt ut. Har han kramp i käkarna? Försöker han tryckutjämna? Är det ett sätt att få tandskyddet att sitta på plats eller gäspar han?


Uttrycket "swinging for the fences" sammanfattar matchen mellan Franklin och Silva ganska bra. Vilken jävla fight! Vi fick inte se mycket till ren teknik, utan en gigantisk viljeinsats av två trötta kämpar. Enligt Joe Rogan tappade Wanderlei 12 pounds på invägningsdagen, vilket lär ha påverkat orken avsevärt. Hur två domare kunde döma 30-27 till Franklin förstår jag fortfarande inte. 29-28 kan jag motvilligt köpa. Ett main event som odiskutabelt överträffande förväntningarna och en gala som det kommer att pratas om – åtminstone tills UFC 100 börjar närma sig.

Ovido - Quiz & Flashcards