UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg den 9 juni 2009

Av TXS - 9 juni 2009 22:20

Velasquez - Kongo


Den enda anledningen till att Cain Velasquez är så högt rankad i de flesta hemmagjorda rankingsystem, måste vara att tungviktsdivisionen inte hållit så hög och jämn nivå det senaste åren. Det är fortfarande ganska glest och ointressant utanför topp tio placeringarna, men Shane Carwin är ett utropstecken på uppåtgående och Cro Cop kanske kan blända alla med en stark comeback. Man hoppas också att TUF 10 kan producera någon eller några tungvikare av rang för framtida bruk. (Kimbo, Nelson, Sims och gamla NFL-spelare i TUF 10 låter visserligen publikfriande men också som en bastant gubbcirkus.) Nu säger jag givetvis inte att Cain Velasquez är en dålig fighter. Han är i början av sin mma-karriär och har 3-0 i UFC och 5-0 totalt så här långt. Brad Morris, Jake O´Brien och Dennis Stojnic är inga stora skalper att skryta med, men förvisso en god början.


Nu är det dags för Velasquez att bekänna färg mot en fighter i toppskiktet av UFCs tungviktsklass – Cheick Kongo. Med sin framgångsrika brottarbakgrund vill Cain troligen ta fighten till marken. Han har i och för sig vunnit alla sina mma-matcher på TKO med slag, men har sin styrka och trygghet på marken. Om Cain inte kan få till en tidig knockout mot Kongo, är det nog en god ide att försöka ta fighten till mattan medan han fortfarande har krafter kvar. Kongo har en fruktad stående kompetens och stor rutin. Han kommer med all säkerhet att vilja stå och jabba, slå kombinationer samt använda low kicks för att få Velasquez mör. I klinchen har Kongo bra teknik och tunga knän. Sedan använder han gärna armbågar i ground and pound om han får möjlighet. Kongo har tidigare haft problem att försvara sig mot nedtagningsförsök, men lärt sig under årens lopp och utvecklat sprawl-tekniken föredömligt. Klarar han första ronden mot Velasquez tror jag att han tar ytterligare en seger och ett steg närmare en titelfight. En förlust för Kongo blir kanske inte ödestiger, men då får han börja om och grisa sig igenom Dan Evensen/Antoni Hardonk-typer igen.

Av TXS - 9 juni 2009 12:59

The Outlaw

UFC 99 närmar sig med stormsteg. Framförallt Strikeforce har för några ögonblick snott åt sig uppmärksamheten, men även Zuffas WEC 41 har kommit emellan mig och den största organisationens nittionionde event. Nu lägger vi Arlovskis bakslag och Fabers brutna hand åt sidan och tittar framåt mot helgens stora höjdpunkt – UFC 99 med Davis vs. Hardy, som kommer att fängsla mig mer än själva huvudmatchen.


Dan Hardy har svart bälte i Tae Kwon Do och har tränat den koreanska kampsporten sedan sex års ålder. När TKD blev olympisk sommargren 2000 började Hardy titta på andra alternativ som thaiboxning. Hans intresse för MMA blev ett faktum efter en resa till Kina 2002 där han tränade med Shaolinmunkar. Hardy insåg att han måste börja slipa till sitt groundgame om han skulle ha någon framtid inom MMA. Även boxningsteknikerna behövde förbättras. Fötterna hade han med sig från Tae Kwon Do-tiden, och det syns än i dag i hans fotarbete och sparkkombinationer. Det är svårt att säga exakt vad det är som gör Dan Hardy så intressant. Jag tror att det är en kombination av små detaljer: hans blick när han fightas, hans kontroversiella stil tex. frisyren, hans kaxiga attityd trots att han bara gjort två matcher i UFC, hans trashtalk och "kupper" mot Marcus Davis och hans fantastiska entre i UFC 95.


Dan Hardy har blivit en skicklig boxare rent tekniskt och har bra kondition, fotarbete, rörelsemönster och ground and pound. Hans sparkar är varierade och snabba och han briljerar med sina knän. Det är möjligtvis på marken han saknar erfarenhet. Davis vs. Hardy kommer mest troligt att bli en stående uppgörelse, och en intensiv sådan. Den som kan överraska och ta fighten till marken får garanterat den andre ur balans. Jag hoppas på en seger för "The Outlaw", men måste medge att i en slugfest kan allting hända. Marcus Davis är ingen duvunge direkt. Jag hoppas också på en ny grym entre av Hardy, med snusnäsduk över ansiktet och en schysst punklåt som intromusik.

Ovido - Quiz & Flashcards