UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg under september 2010

Av TXS - 24 september 2010 21:41


Det sägs att organisationen UFC kostade två miljoner dollar när bröderna Fertitta tog över som ägare 2001. Tidningen Forbes, som brukar lista världens rikaste personer och företag, värderade UFC till en miljard dollar 2008. Ganska sjysst värdeökning! Nu har Dana White sagt till Indystar.com att UFC i dagsläget är värt ungefär 2.5 miljarder dollar. Nu är det inte helt säkert att Dana White har rätt i sin värdering av företaget, men man kan nog med säkerhet konstatera att både bröderna Fertitta och master White gjort sig en rejäl hacka på MMA.

Av TXS - 24 september 2010 09:47

 

Dana White delar med sig av sina åsikter om bland annat Chael Sonnen, doping inom MMA, Josh Barnett och varför man släppte Todd Duffee. En intervju som på ett bra sätt fångar upp det mest aktuella i och utanför UFC för tillfället.  


Av TXS - 23 september 2010 15:10

  

Det händer saker i MMA-världen just nu. Vissa positiva och vissa negativa. Att Chael Sonnen verkar ha använt otillåtna medel inför matchen mot Anderson Silva i UFC 117 är naturligtvis en katastrof. Inte bara för Sonnen själv men för hela sporten. Eller är det verkligen en katastrof för sporten? De flesta MMA-sidor på nätet rapporterar om Sonnens dopingskandal och ett års avstängning i väldigt torra och konstaterande ordalag. Har doping inom MMA blivit ett otyg som vi ska vänja oss vid? (Jag känner mig ibland som Carrie Bradshaw i Sex and the City när jag ställer den typen av öppna frågor som ingen egentligen kan besvara.) Ett års avstängning är kanske för lite och det känns som att ingen är särskilt upprörd!? Nu ska avstängningen överklagas och sista ordet är säkert inte sagt. 


I Strikeforce den 4:e december blir det Dan Henderson mot Renato "Babalu" Sobral. Killarna möttes för drygt tio år sedan och då blev det seger för Henderson. Nu är det dags igen och konstigt nog känns både Hendo och Babalu fortfarande riktigt farliga. Matchen går i lätt tungvikt och det innebär att Hendo hoppar mellan viktklasser återigen. Strikeforce fyller ut luckorna mellan UFC-eventen och gör det dessutom med beröm godkänt. 


Nu djävlar. Nu måste det hända. Vitor Belfort ska möta Anderson Silva om mellanviktstiteln i början av nästa år. Detta innebär också att Nate Marquardt kommer att möta Yushin Okami om platsen som utmanare nr.1 Jag orkar inte med ännu en seger för "The Spider". Jag sätter allt mitt hopp till Vitor! Nu handlar det enbart om känslomässiga reaktioner från min sida. Inga analyser eller kritiska granskningar i det här fallet. Bara en fet portion hopp om att Silvas dagar som UFC-mästare är räknade. 

Av TXS - 23 september 2010 14:16

  

Så. Jag har inte riktigt fattat att det är TUF 12 varje torsdag framöver. Småtrevligt! Nu är lagen uppdelade och kampen kan börja. GSP lyckades också lura Koscheck när lagen skulle väljas och vann därmed den första lilla striden. Ha! Än så länge känns tolfte säsongen riktigt fräsch. Förutom att en av deltagarna, Jeff Lentz, röker i nästan varenda sekvens han är med i. Det är strategi och hård träning som gäller än så länge, och det är sånt jag vill se. Villa Medusa-kalabaliken kommer jag nog tyvärr inte undan i det långa loppet. 


Första matchen gick mellan yrvädret Alex "Bruce Leeroy" Caceres och Jeff "Cancermannen" Lentz. Förutom en del försök till karatesparkar fick vi se relativt dålig stand-up och båda killarna fastnade lite för ofta i clinch. Caceres fick en tidigt julklapp när Lentz visade att han inte kunde försvara sig mot triangelförsök. Ingen vidare öppningsmatch och jag tror "Bruce Leeroy" får det svårt lite längre fram. Han känns mer som en pajas med någorlunda mma-kunskaper. Däremot är han alltid glad, men det vinner man inga matcher på. 

  

Av TXS - 21 september 2010 23:23

  

När jag hade skrivit alla predictions för UFC 119 kom jag på en sak. Det finns en kille som fightas på det preliminära kortet och som mitt hjärta klappar lite extra för. Det är såklart Matt "Meathead" Mitrione. Han deltog i The Ultimate Fighter 10 - Heavyweights och var något av en hackkyckling. Visst minns ni honom? Han anklagades väl också för att simulera en skada om jag minns rätt. Mitrione hade det jobbigt i TUF-huset helt enkelt. Det gick inget vidare för Meathead i dokusåpan och han åkte ut i kvartsfinalen mot James McSweeney. Jag hade inga höga tankar om den före detta NFL-spelaren på den tiden. 


Matt Mitrione fick trots allt en sista chans att visa upp sina MMA-kunskaper i TUF 10-finalen mot jättelike Marcus Jones. Det slutade med en knockoutseger för Meathead, mot alla odds. Därefter blev det riktig UFC-debut i UFC 113 mot ingen mindre än Kimbo Slice. Det var inget skönlir direkt, men Mitrione gav den Bahamas-Amerikanske streetfightern respass ur UFC. Slice vs. Mitrione var närmast en parodi på MMA, men med sjyssta bensparkar, vissa jiu-jitsu-kunskaper och bättre kondition visade Meathead att han vill vinna. Med ett leende. Matt Mitrione (2-0 MMA, 2-0 UFC)! 


Nu ska han möta Joey Beltran på lördag. Beltran (12-3 MMA, 2-0 UFC) spöade ju en totalt värdelös Rolles Gracie i UFC 109, men har verkligen inte imponerat i UFC. Jag vet inte hur Mitriones uppladdning sett ut, jag vet inte hur Mitriones MMA-kunskaper utvecklats och jag vet inte hur Mitrione ser på sin MMA-karriär. Däremot vet jag att jag håller båda tummarna för Kötthuvudet på lördag!

Av TXS - 20 september 2010 23:09

  


Frank Mir vs. Cro Cop

Då var det dags att försöka förutspå de fem matcherna på huvudkortet inför lördagen. Vi börjar direkt med huvudmatchen mellan tungviktarna Frank Mir vs. Mirko Cro Cop Filipovic. Jag gillar båda dessa fighters, ska jag första säga, och står alltså inför en liten lojalitetskonflikt. Mir behöver en vinst. Han måste nästan ha en seger för att inte falla ner i farligtnäraföredettingträsket. Frank Mir känns tyvärr inte superfarlig längre. Han har till och med snackat om att eventuellt gå ner till 205-divisionen. Sådant snack brukar ofta bottna i desperation. Mir har verkligen utvecklat sitt stående game de senaste åren, och på marken är han fortfarande en av de bästa. Men spöar han inte Cro Cop känns vägen tillbaka mot en titelmatch väldigt väldigt lång. 


Cro Cop är passé. Tro mig, det tar emot att säga det! Kroaten och forne Pridestjärnan har visserligen två raka segrar i oktagonen, men motståndet har varit halvdant och hans explosivitet lyser med sin frånvaro. Det känns som att Mirko är ganska nöjd med att få avsluta sin karriär i UFC. Han kan möjligtvis agera som farthinder ett tag till, men det är inte i den rollen man vill se Cro Cop. Frank Mir vs. Cro Cop kommer att bli en ganska ojämn historia där Mir kommer att dominera vilken matchbild som än uppstår. 


Antonio Rogerio Nogueira vs. Ryan Bader

Antonio Rogerio "Lillnoggen" Nogueira vs. Ryan Bader blir galans viktigaste och mest spännande match. Nu handlar det om att ta sig upp i den absoluta toppen och positionera sig inför en framtida titelfight. Divisionen lätt tungvikt är spretig och full av karaktärer. Den av Nogueira och Bader som vinner på lördag kommer att få möta riktigt skrämmande motstånd nästa gång. 


Lillnoggen har vunnit sina två matcher i UFC men hade oväntat jobbigt mot Jason Brilz senast. Han känns ändå snäppet fräschare än sin tungviktare till tvillingbror, och måste nog använda hela sin vapenarsenal för att kunna hota Bader på lördag. Ryan "Darth" Bader vann The Ultimate Fighter 8 och är obesegrad i sin MMA-karriär. Med 11-0 totalt och 4-0 i UFC har Bader sakta men säkert avancerat mot toppen. Brottningen är hans starkaste kort men vi vet också att han har krut i nävarna. Jag tror på klar seger för Ryan Bader och helt plötsligt har vi en ny toppkandidat i lätt tungvikt. Samtidigt sitter väl Jon Jones någonstans och smider ränker inför framtiden...


Matt Serra vs. Chris Lytle

Här har vi en welterviktsmatch som det förhoppningsvis kommer att slå gnistor om. Vi snackar veteraner och vi snackar bomber och granater. De har mötts tidigare, i finalen av TUF 4, och då avgick Matt Serra med en split decision-seger. Serra vs. Lytle kan ta slut extremt snabbt eller bli ett utdraget "fight of the night"-krig. Mycket svårtippat vill jag påstå. Serra är i störst behov av en vinst. Ingen av herrarna kommer väl att kunna nå toppen av divisionen, men jag vill inte missa denna batalj för allt i världen. Mitt tips är att "Lights Out" Lytle vinner. På ett eller annat sätt.


Sean Sherk vs. Evan Dunham  

Ärrad kämpe mot obesegrad utmanare i en lättviktsmatch av betydelse. Sean "Muscle Shark" Sherk (säg det snabbt fem gånger efter varann om du kan) är svår att sätta fingret på. Killen är uppenbarligen stark och kan kriga, men åt vilket håll är hans karriär på väg? Han har gjort några år i branschen (33-4-1 MMA, 7-3 UFC) och jag tror att hans öde avgörs nu på lördag. Om orken och snabbheten sviktar det minsta får han det jobbigt. Evan Dunham (11-0 MMA, 4-0 UFC) vill uppåt och framåt och är oerhört farlig på marken. Dessutom knockade han Per Eklund ut ur UFC för något år sedan. Jag tippar att denna fight blir Dunhams inträdesbiljett till de riktigt stora matcherna.


Melvin Guillard vs. Jeremy Stephens

En lättviktsmatch av viss betydelse men som inte direkt ger mig ökad puls. De båda killarna ska vara rätt glada att få hamna på huvudkortet. Ett utmärkt tillfälle trots allt att göra något uppseendeväckande. Guillard och Stephens har spretiga UFC-records och jag hoppas på ett snyggt avslut i denna match. Guillard på KO. 



Av TXS - 16 september 2010 22:33


Nu är dom alltså igång. Första avsnittet av The Ultimate Fighter 12 har gått av stapeln. Upplägget för i år är inte särskilt annorlunda från föregående år. GSP och Kos kommer att coacha ett gäng lättviktare och en vinnare som får ett UFC-kontrakt utses i slutet av säsongen. Dessutom möts GSP och Kos i UFC 124 för att göra upp om welterviktsbältet. Det lär som vanligt bli en härlig blandning av duktiga mma-utövare, färgstarka karaktärer och galenskap.


Första avsnittet handlade om att ta reda på vilka fighters som får flytta in i TUF-huset och påbörja resan mot ära och berömmelse. En massa eliminationsmatcher är alltid en trevlig början och man får ett litet hum om vilka som kan tänkas gå långt. Jag tycker att årets säsong känns lite spännande trots allt. Om jag fått välja hade det förmodligen inte blivit lättviktarnas säsong, men det var väl deras tur. GSP och Kos kommer förhoppningsvis att ha en lagom hätsk relation och jag hoppas alltid att fokus ska ligga på träning, kost och mental förberedelse. Tokigheter i TUF-huset i all ära, men vill jag se mänsklig dekadens kan jag alltid spana in kungarna av Tylösand i stället.

Av TXS - 14 september 2010 20:38

  

Man kan benämna matchen "Penn vs. Hughes 3" eller "Hughes vs. Penn 3". Det är valfritt. Rubriken jag valt speglar endast hur jag ser på dessa fighers. Matt Hughes kommer att besegra BJ Penn och det är inte säkert att det blir årets roligaste match. Det står 1-1 mellan dessa fighers. BJ vann i UFC 46 och Hughes vann i UFC 63. Nu tycker UFC uppenbarligen att det är dags för en gummimatch mellan de två legenderna i UFC 123. Jag är skeptisk. Självklart är det publikfriande men enligt mitt tycke inte särskilt intressant. Hughes har tre raka segrar mot riktigt hyfsade motståndare: Serra, Gracie och Almeida. Han skulle kunna ta sig närmare welterviktstoppen via ytterligare ett par betydelsefulla vinster. Och killen kan både avsluta en match och grinda sig till en seger. Jag tror att man räknat ut Matt Hughes lite för tidigt...


Jag förstår inte riktigt vad BJ Penn ska kunna vinna i och med denna match, förutom äran förstås? Underbarnet kan knappast utmana toppen i welterviktsdivisionen. Senast, i UFC 94, var han ju helt chanslös mot Georges St. Pierre! Han har dessutom två raka förluster mot en rörlig och teknisk lättviktare vid namn Frank Edgar. BJ borde ta sig samman och hitta tillbaka till sitt forna aggressiva jag och satsa i den division där han hör hemma. Lättvikt. 


  

Josh Barnett (26-5 MMA) ska vi nog inte glömma bort riktigt än. Nyligen skrev han på ett kontrakt med Strikeforce. "The Baby Faced Assassin", som eventuellt sänkte hela organisationen Affliction genom att dopa sig, har endast förlorat mot följande tre MMA-fighers: Mirko "Cro Cop" Filipovich gånger 3, Big Nog och Pedro Rizzo. Vi snackar alltså om en rätt farlig mixed martial artist. Det ska bli riktigt roligt att se honom i världens näst bästa tungviktsdivision. Vi har alltså eventuellt Fedor vs. Barnett, Overeem vs. Barnett och Werdum vs. Barnett att se fram emot. Det tackar inte jag nej till i alla fall. Sen är det tyvärr så att hans dopingrykte kommer att följa med honom ett bra tag till...

Ovido - Quiz & Flashcards