UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Direktlänk till inlägg 26 februari 2012

Analys efter UFC 144: Edgar vs. Henderson

Av TXS - 26 februari 2012 23:30


UFC 144 är över och det är med blandade känslor jag tittar tillbaka på händelserna i Japan. Oväntade segrar och slätstrukna insatser är kontentan av helgens MMA-drama. Däremellan fanns det givetvis vissa element som var fullkomligt fenomenala. Låt oss analysera och ventilera.


Frank Edgar vs. Ben Henderson
Vi fick se fem ronder lättvikt på världsnivå. Antingen är man tokigt begeistrad över denna parad av kämpaglöd. Eller också är man okänsligt blasé. Jag lyckades tyvärr aldrig få pulsen att överstiga 75. Troligen beror det på Frank Edgars effektiva men i längden långtråkiga fightingstil. Det finns en touch av förutsägbarhet i "The Answers" uppträdanden. Edgar är kraftfull för sin litenhet, osannolikt stryktålig och ibland lite för perfekt. Han har allt som en MMA-utövare kan önska, men nu mötte han en starkare och något festligare fighter. Det tar emot att säga, men jag är glad att Edgar förlorade titeln. Det lär knappast bli något problem att hitta motståndare åt den före detta mästaren.


Ben Henderson har jättestora lår är jättestark i alla närkamper. Till det kan man addera extravagant teknik och en kroppshydda som många welterviktare bara kan drömma om. Nu äger han lättviktsbältet och "Smooth" såg närmast oberörd ut efter matchen. Det var jämnt, hårt och stundtals mäktigt. Jag tror att Henderson kan utvecklas ytterligare och när han får lite mer spelrum kommer vi att få se den nya mästaren blomstra. Nu är han kung i en extremt konkurrenskraftig division. 


Quinton Jackson vs. Ryan Bader 
Rampages återkomst till Japan blev varken succéartad eller sevärd. Den gamle Pride-legenden såg fräsch ut i ungefär 30 sekunder. Därefter fick han finna sig i att sitta bland fansen på läktaren. Förlåt, Rampis bjöd på en vansinnig slam i andra ronden, och nostalgimätaren sköt förstås i höjden. I övrigt var det den snabbare, vitalare och smartare Ryan Bader som gjorde en taktisk höjdarmatch. Någon trötthet syntes inte hos "Darth", som ångade på med rörlighet, nedtagningar och skadeverkan på golvet. Synd bara att Bader inte behärskar jiu-jitsu. Jag är emellertid mycket imponerad över TUF 8-vinnarens fysik och han lär matchas hårt även i fortsättningen. Bader vistas i en intressant sektor i lätt tungvikt, där även Alexander Gustafsson, Thiago Silva, Little Nog, Stephan Bonnar och Phil Davis huserar. För Rampage ser det mörkt ut. Jag tippade pensionering, men eventuellt får vi se ytterligare en nostalgitripp för Quinton Jackson. Gissningsvis mot Forrest Griffin eller Rich Franklin.



Cheick Kongo vs. Mark Hunt
Vilken kalldusch! Där åkte både jag och stora delar av MMA-etablissemanget på en rejäl blåsning. Jag hade totalt räknat bort Mark Hunt, och nu blir det 15 minuter i skamvrån för min del. "The Super Samoan" stod rakryggad och förlitade sig på sin K-1-bakgrund, men han neutraliserade även Kongo i klinchen och stoppade ett nedtagningsförsök. Mark Hunt är en bastant köttbit med osynliga knogjärn i handskarna. Någon skymt av tungviktsbältet kommer 37-åringen från Nya Zeeland aldrig att få, men han förtjänar en ihållande applåd för sin oväntade knockout-seger. För Cheick Kongo var detta en katastrof. Den grekiske guden har kämpat och försökt närma sig toppen i tungvikt under många år. Men det här var nog spiken i kistan när det gäller drömmar om guld. Kongo har en begynnande glashaka och han lyckas aldrig göra något riktigt stort av sin begåvning. Entrévakt nästa för den ståtlige fransmannen.


Jake Shields vs. Yoshihiro Akiyama
En klibbig match i weltervikt som kommer att glömmas bort lika fort som det tar att säga grapplinggyttja. En skittråkig duell mellan två icke-boxare som inte uträttade något av värde. Akiyama har skickligt takedown defense och bjöd på några flashiga judomanövrar. Jake Shields kan fortfarande inte boxas överhuvudtaget, men har ett single leg-driv och några uns vinnarskalle. Menlös poängseger för Shields, som borde få möta Diego Sanchez nästa gång. Det vore något.


Yushin Okami vs. Tim Boetsch
Efter två ronder löd min analys så här: Okami är en hederlig grovjobbare med förbättrad standup, vass jabb och oklanderligt markarbete. Tim Boetsch är obekväm på fötterna och en slagpåse med medeltidsvibbar. I början av tredje ronden fick jag dock mitt livs överraskning. Jag svalde banne mig en jätteostkrok i vrångstrupen när "The Barbarian" exploderade i en sällan skådad våldssekvens. Det var inte snyggt men osalig kraftfullt. Raw power unlimited! Nu har Boetsch tre raka i mellanvikt och bara den allsmäktige vet vad som händer härnäst. Hans bröllopsresa i 185 måste ta slut snart om du frågar mig.


Anthony Pettis vs. Joe Lauzon
Att "Showtime" har högteknologiska och gravitationstrotsande sparkar visste vi. Nu fick Joe Lauzon uppleva den bistra och olustiga eftersmaken av härdat skenben. Pettis spark satt precis där den skulle och matchen var över efter drygt en minut. Det som ska poängteras är att Pettis har skolboksenlig rotation i höfterna och han avslöjar inte sparkens destination förrän den når motståndaren. En vacker kombination av ingredienser hämtade ur Tae Kwon Do och Muay Thai. Anthony Pettis stod för galans knockout och dundrar nu upp i lättviktstoppen. Många vill se en returmatch mot Ben Henderson, och det är givetvis ingen dum idé. Men det finns ett mullrande djup i UFC:s lättvikt, utmanarlistan är lång och 155-vargarna står redan på rad och saliverar. Joe Lauzon får klättra ner en bit på stegen och ta nya tag med sina submissionfärdigheter.


    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TXS - 4 mars 2013 19:39


"The Axe Murderer" Wanderlei Silva. En av årets bästa matcher. Och kanske tidernas hårdaste MMA-snubbe. Kungen lever!  ...

Av TXS - 1 februari 2013 20:23


  Lördagen den 2:a februari är det dags för stor UFC-gala i Las Vegas. En titelfight i fjädervikt kombineras med Alistair Overeems återkomst och en massa annat kul. José Aldo vs. Frankie Edgar – Titelfight i fjädervikt Den här m...

Av TXS - 30 januari 2013 22:55


En legend tackar för sig Pride- och tillika UFC-legenden Quinton Jackson gjorde med största sannolikhet sin sista match i oktagonen i lördags. Troligen gjorde han också sitt sista framträdande i betydelsefulla MMA-sammanhang. Visst finns möjligh...

Av TXS - 25 januari 2013 20:37

Titelfight i flugvikt, ödesmatch i lätta tungvikten och tillspetsad lättviktsaction. Där har ni lördagens UFC on FOX: Johnson vs. Dodson. Kom ihåg att det här kan vara sista gången vi får se Quinton "Rampage" Jackson i relevanta MMA-sammanhang....

Av TXS - 21 januari 2013 02:31


Thiago Tavares vs. Khabib NurmagomedovDet ryska fenomenet Nurmagomedov stegade upp på invägningspodiet iklädd en anskrämlig pälsmössa samt en t-shirt som förkunnade att "if sambo was easy it would be called jiu jitsu". Kaxigt och härligt i största al...

Ovido - Quiz & Flashcards