UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg den 3 februari 2012

Av TXS - 3 februari 2012 20:30


Buren som står i centrum för allas uppmärksamhet monteras denna gång upp i Las Vegas. Interimbältet i weltervikt står på spel under natten mot söndag. Därutöver har vi en tungviktsfight med gamle UFC-bekantingen och Fedordödaren Fabricio Werdum, en blond och välbekant krulltott samt ett stort framtidslöfte i bantamvikt. 

Renan Barão vs. Scott Jorgensen - Bantamvikt
Brasilianaren Barão har luft under vingarna just nu och är inne i en osannolikt vinstsvit. Med totalt 27-1 i bagaget är han en av de mest talangfulla ynglingarna i oktagonen. Barão spöar de flesta i sömnen på BJJ-fronten och han har dessutom bländande, aggressiv och teknisk muay thai. Tankarna går inte helt osökt till träningspartnern José Aldo. Barãos nedtagningsförsvar är också av yppersta kvalité, och det kommer garanterat att sättas på prov mot Jorgensen. Scott "Young Guns" Jorgensen har två raka segrar i UFC och en framgångsrik tid i WEC bakom sig. Där slogs han om bältet men förlorade på domslut mot Dominick Cruz. Jorgensen ligger högt på alla rankinglistor och gillar att välta och krossa. En viktig fight i 135-pounds. Mitt tips är att Barãos raffinerade magi och fingertoppskänsla leder till ett vinnande domslut.

Josh Koscheck vs. Mike Pierce - Weltervikt 
Det känns som att Kos inte riktigt hämtat sig efter smisket han fick mot GSP i UFC 124. Även om han knockade gamlingen Matt Hughes senast så har Koscheck definitivt flugit under radarn det senaste året. Nu är det dags att kliva fram i strålkastarljustet och börja ta plats igen. Kos är emellertid ingen ungdom längre och hans framgångsrecept bestående av ultrafysbrottning och överhandshöger är numera välkänt. Karriären står och väger för den gode skitsnackaren från The Ultimate Fighter 1. På andra sidan oktagonen står en kille vars anonymitet är till hans fördel. Mike Pierce har sakta men säkert skapat sig ett namn i fightingvärlden genom att göra nästan exakt som sin motståndare. Det är sällan spektakulärt och finessrikt, men ack så jobbigt att möta. Mitt tips är att den som har hårdast skelett, vill mest och lyckas med en eller ett par double legs vinner. Jag säger Josh Koscheck på decision.


Roy Nelson vs. Fabricio Werdum - Tungvikt 
Är detta en relevant och intressant fight kan man undra? Självklart är det så! Ni som känner mig vet att tungvikt ligger mig varmt om hjärtat, och två relativt udda men farliga karaktärer i den tyngsta divisionen kan aldrig slå fel. Ishockeyfrisyren, Budweiser-magen och järnkäken Roy Nelson har hamnat i ett småtrist fack i UFC. Han slåss inte för någon topplacering på rankingen och eventuella titelfighter är ljusår bort. Ändå finns han där och utgör ett svårpasserat hinder för alla som vill komma någonstans. Nelson har avancerade kunskaper i sportens tre hörnstenar: brottning, boxning och BJJ. En obändig vilja finns också innanför den skenbart orimliga fasaden. Därför ska Nelson aldrig underskattas. 



Fabricio Werdum har återigen fått chansen i UFC, efter att Strikeforce kastat sin tungviktsdivision i avfallskvarnen. Brasilianaren är ingen personlig favorit. Vi vet att han likviderade Fedor med en triangel/armbar, vi vet att han spelade patetisk apa mot Alistair Overeem senast och vi vet att han är en BJJ-furste. Därtill har Werdum knockat, och jag har gråten i halsen när jag skriver detta, Frank Mir och även Gabriel Gonzaga. Jag tänker inte undervärdera brasilianaren, men jag har inte sett någon omfattande utveckling i hans game de senaste åren. Jiu-jitsun sitter obestridligen där den ska, men nu är det dags att Werdum åker på lite klassisk MMA-spanking. Mitt tips är att Roy Nelson vinner på knockout i andra ronden. 


Nick Diaz vs. Carlos Condit - Interim-titelfight i weltervikt
Med Georges St-Pierre på välbehövlig konvalescens har Diaz och Condit accepterat att mötas om den tillfälliga titeln i weltervikt. Och det kunde väl knappast bli mer dramatiskt än så här? Även om vi inte hört så mycket skitsnack från Stocktonslyngeln så är detta en remarkabel utopi av besinningslös aggressivitet. Det här oheliga slagsmålet kommer inte att gå tiden ut. Jag vill, för sakens skull, poängtera att GSP skulle dominera åtminstone Nick Diaz. Troligen också Carlos Condit. 

Nick Diaz är bättre än vad jag trodde. Matcherna mot Paul Daley och B.J Penn fick mig slutligen att inse storheten hos odågan från Cesar Gracies camp. Det handlar om genialitet i form av räckvidd, boxnings-egenskaper som inte lärs ut på vanliga gym, ett fighterhjärta från filmens värld och i grund och botten en riktigt gedigen BJJ-förståelse. Nick Diaz har införlivat bergreppet synergieffekt på bästa möjliga sätt. Direkt additon av kunskaper fungerar inte när man talar om storebror Diaz.

Carlos Condit är alldeles för perfekt för sitt eget bästa. Sällan kommer han med stora ord eller bullshit-snack. 27-5 totalt och 4-1 i UFC talar sitt tydliga språk. Exceptionella grundtekniker och taktfull boxning har alltid varit varit konceptet för "The Natural Born Killer". Med knän, verkligen ondskefulla knän, högt MMA-IQ och timing har Carolos Condit blivit mer än en WEC-mästare. Han är numera det största hotet mot GSP. Frågan är om Condit kan klara sig igenom den trotylbaserade minan Nick Diaz?

Detta kommer garanterat inte att handla om brottning eller brasiliansk jiu-jitsu. Jag ser en avvaktande fight med centrumkontroll och jabbar framför mig. Förr eller senare kommer en urladdning från något håll, och så kommer det att fortsätta tills infernot når sin kulmen. Mitt tips är att Nick Diaz vinner på teknisk knockout i tredje ronden, och det blir inte bara en helvetisk pärs; det blir även en match att minnas och självfallet "Fight of the Night". 

    

Ovido - Quiz & Flashcards