UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg under december 2010

Av TXS - 22 december 2010 19:13

  

Den en gång i tiden så lovande BJJ-artisten Dustin Hazelett får inte längre vara med och fightas i UFC. Efter tre raka förluster mot Paul Daley, Rick Story och Mark Bocek är UFC-sagan slut för denna gången. Hazelett hann totalt skrapa ihop fem vinster och fem förluster under sin oktagonkarriär. Jag vet flera submission-diggare som tycker att detta besked är tråkigt. Jag är inte en av dem. 

Av TXS - 22 december 2010 14:46

  

Det har gått många rykten om Nick Diaz nästa match. Framförallt har en viss Jason "Mayhem" Miller varit på tapeten, men den uppgörelsen får vänta. Nu verkar det som att spekulationerna äntligen är över. Kontroversielle bråkstaken Diaz kommer att försvara sitt welterviktsbälte mot Evangelista "Cyborg" Santos i Strikeforce 30 den 29 januari. Matchen väntas få main event-status på januarigalan. 


Evangelista "Cyborg" Santos är gift med Christiane "Cyborg" Santos och har 1-1 i Strikeforce och 18-13 totalt. 


Resterande matcher på kortet är i dagsläget titelmatchen i mellanvikt där Ronaldo "Jacare" Souza möter Robbie Lawler, Herschel Walker vs Scott Carson och Roger Gracie vs Trevor Prangley. 

Av TXS - 22 december 2010 08:30

    Photo: MMAWeekly

Av TXS - 22 december 2010 08:00

  

Har ni undrat vart Antonio Rodrigo Nogueira tagit vägen? Pridelegenden har dragits med skador som orsakats av många och långa matcher i ringar och burar. Tidigare under hösten har han fixat till ett dåligt knä och nyligen klev han in i operationssalen igen och åtgärdade sin skadade höft.


Big Nog förväntas kunna börja träna om ca. tre månader och kan vara tillbaka i oktagonen till sommaren. Det går en UFC-gala i Rio den 27 augusti och det skulle kunna vara ett perfekt tillfälle för en comeback. 


Nogueira har inte tävlat sedan i februari då han förlorade mot Cain Velasquez. Dessförinnan besegrade han Randy Couture i en av 2009 års bästa fighter. Tanken var att Nogueira skulle möta Frank Mir i UFC 119, men han tvingades lämna återbud på grund av ovan nämnda knäskada. Mir vann ju deras första möte i UFC 92 och det är inte omöjligt att vi får se returmatchen förr eller senare. 

Av TXS - 21 december 2010 07:46

  

Det är snart dags för Roger Gracies fjärde MMA-match. Den 29 januari möter han Trevor Prangley i Strikeforce 30. Matchen kommer att gå i lätt tungvikt. 29-årige Gracie har 3-0 än så länge i sin MMA-karriär och är inte helt oväntat en BJJ-fantom. Kan han bli ännu en Gracie som lyckas erövra mixed martial arts-världen?


Trevor Prangley (23-6 MMA) har ett förflutet i UFC och besegrade senast Keith Jardine i Shark Fights 13. Så här ser det ryktade kortet ut för Strikeforce 30 än så länge.


Ronaldo Souza vs Robbie Lawler - titelfight i mellanvikt

Jason Miller vs Tim Kennedy

Roger Gracie vs Trevor Prangley

Herschel Walker vs Scott Carson


Det har också spekulerats om en match mellan Nick Diaz och Paul Daley. Det är dock bara spekulation med stort S i dagsläget. Hur som helst börjar det se ut som en intressant gala. 

Av TXS - 21 december 2010 07:32

  

Vitor Belfort och Anderson Silva möttes på UFCs presskonferens i Rio förra veckan. Stämningen mellan de båda brasilianarna verkar vara god, än så länge kanske är bäst att tillägga. Den 5 februari står mellanviktstiteln på spel när de båda möts i UFC 126. 


"First of all, I’m really glad I’m fighting a guy like Vitor, even because before I started fighting he already was a champion. He became a champion really young, so it’s cool that we can make these dreams come true, we can do our job and do what we do best: fight and change many things." /Anderson Silva


"What I can assure is that a Brazilian will come off there as the champion (laughs). I’m training, doing my best. I’m sure that this event in February will bring a very intense bout, because it’s hard to study Anderson, he’s an excellent fighter, the best pound for pound in the world. I’ve been sacrificing my days so that, on February 5th, I can do a good show for you." /Vitor Belfort

Av TXS - 20 december 2010 08:45

  

Det är mycket Strikeforce just nu. Turerna kring Fedor Emelianenko och hans nästa match har varit många. Just nu verkar det som att Antonio "Bigfoot" Silva blir näste motståndare i februari. 


Fedor vs Silva skulle kunna vara den första matchen i en tungviktsturnering som Strikeforce planerar att dra igång. Det skulle i så fall, enligt ryktena, handla om en åttamannaturnering i tre faser; kvartsfinal, semifinal och slutligen en final. Att köra hela turneringen under en och samma gala är otänkbart, så troligen sprids matcherna ut över åtminstone tre event. 


De matcher som det ryktas om i dagsläget är Fedor Emelianenko vs Antonio Silva, Fabricio Werdum vs Sergei Kharitonov, Josh Barnett vs Brett Rogers och Alistair Overeem vs Andrei Arlovski. 


Observera att ingenting är officiellt ännu och bilden visar endast ett tänkbart scenario. Men spännande skulle det vara om detta blir verklighet. Frågan är vad som händer med vinnaren av en sådan turnering? Blir han ny tungviktsmästare i Strikeforce, eller kan Overeem förlora under turneringens gång och ändå behålla bältet? 

Av TXS - 20 december 2010 01:00

  

Detta blir ett filosofiskt inlägg och i bästa fall ett trevande försök att spekulera om framtiden. Jag kan inte låta bli att då och då fundera på utvecklingen för MMA. Hur länge kan sporten fortsätta att växa? Hur länge kommer publiken att vara trogen? Hur ser UFC i synnerhet och MMA i allmänhet ut om tio år? Om 30 år?


Om UFC var ett börsnoterat företag och någon frågade mig om köp- eller säljråd skulle jag troligen vara något försiktig i min rekommendation att köpa. Kursen kan säkert fortsätta stiga något eller några år till, men inte hur länge som helst! Det förstår även den som aldrig sysslat med någon form av aktiehandel. Man behöver inte ha ett fullt utvecklat katastroftänkande för att inse att det kommer att vända förr eller senare. Till det sämre. Frågan är om det är en fullständig kollaps eller en sakta nedåtgående trend som väntar?


För 15 år sedan var MMA ett ord jag aldrig uttalat. En tanke jag aldrig tänkt. För tio år sedan var MMA något som fanns borta i USA och som fortfarande hade en gåtfull och till viss del obskyr aura runt sig. Inte en sport utan en företeelse som var rå, brutal och lite intressant. Shootfighting-killarna snackade ibland om att ta steget över till MMA. Det lät läskigt men samtidigt attraktivt på något sjukt sätt.


För cirka fem år sedan gick MMA från underground till mainstream. UFC slog igenom med dunder och brak och succéprogrammet The Ultimate Fighter, med klassikern Griffin vs Bonnar, drog definitivt sitt strå till stacken. På en tidsaxel befann vi oss någonstans vid UFC 52 då det började hända saker. Jag vågar nästan sticka ut hakan och påstå att just UFC 52 var vändpunkten. Chuck Liddell och Matt Hughes hade lagt världen för sina fötter och GSP och Anderson väntade på att slå igenom. UFC började bli respekterat. 


Idag känner varenda kotte till UFC. Från ungarna i fjärde klass till moster Gertrud på damfriseringen. Alla har sett eller hört talas om fenomenet från USA. Många rynkar visserligen på näsan, men de vet fortfarande ungefär vad det handlar om. Det finns UFC på X-box och Playstation och garanterat finns det någon iPhone-app med UFC-tema att ladda ner. Media skriver om MMA, och snart täcker väl Aftonbladet varenda gala. MMA sänds i svensk tv, och inte på några udda tider mitt i natten längre. UFC och MMA har med kraft trängt in i de svenska vardagsrummen.


Alla minns vi pokerboomen för fem-sex år sedan. Från att ha varit en undanskymd och ljusskygg dobbleriverksamhet blev poker helt plötsligt något som alla sysslade med. Folk slutade jobba och började lira online-poker. Små och medelstora gäng samlades lite överallt och spelade om hundralappar. Tv gav det nya kortspelet massor av utrymme. Texas Hold'em ersatte Finns i sjön och Vändtia över en natt. Ken Leenaard, Johan Storåkers och Martin de Knijff kandiderade i princip till Järringpriset. Vad hände sedan? Pokern försvann sakta men säkert från tv-tablåerna och de gemytliga spelkvällarna med grabbgänget upphörde. Endast de riktigt inbitna håller på än idag. Är det så MMA kommer att sluta?


Ett solskensalternativ (?) är förstås att MMA fortsätter etableringen och slutligen konkurrerar med hockey, fotboll och andra stora folksporter. På midsommarafton dansar man kring stången, grillar lite och lattjar runt i en hemmabyggd oktagon. Både morfar och lille Willian 6 år leker med tekniker som superman punch, sprawl, turtle position och omaplata.


Den dystopiska visionen är att MMA-publiken till slut blir likgiltig och blasé. Sporten har blivit för välputsad och renhårig och man söker sig till något med mer action, dramatik och brutalitet. Mystiken är borta och alla med krav på omedelbar tillfredsställelse börjar söka nya kickar. Kampsport har funnits i evigheter och kommer givetvis att fortsätta locka. Men i vilken form? Kan det måhända bli så att nya varianter av MMA tar över i framtiden, där man lagt till, ändrat och uppfunnit nya sätt att slåss på?

Ovido - Quiz & Flashcards