UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg under december 2010

Av TXS - 3 december 2010 03:12

  

Yes, du läste rätt. Det har riktats oändligt mycket kritik mot poängsystemet inom MMA. Poängdomarnas beslut har ifrågasatts i var och varannan gala under de senaste åren. Senast var det kontroverser kring beslutet i matchen mellan Rampage och Lyoto Machida i UFC 123. 


Det nya systemet är tänkt att testas i över 100 amatörmatcher i Californien under 2011. Nytt är att man kommer att använda sig av halva poäng samt betona vikten av hur mycket skada en fighter åstadkommer. Även ökad poängtilldelning för slag och sparkar ingår. Upphovsmannen heter Nelson "Doc" Hamilton. 


Man kommer under denna period att använda sig av både det gamla och det nya systemet, för att sedan kunna göra jämförelser mellan de båda sätten att döma en match. 


Det pågår också diskussioner om att så småningom utveckla poängsystemet ytterligare, genom att tillsätta en fjärde domare som ska detaljstudera tekniska aspekter och vara utslagsgivande vid ett eventuellt oavgjort resultat. Submissionförsök ska också tas med i beräkningen i större utsträckning. I första skedet får vi dock nöja oss med halva poäng och ökat fokus på slag, sparkar och skada. 

Av TXS - 3 december 2010 02:57

  

Igår kväll överklagade Chael Sonnen sin dopingavstängning hos California State Athletic Commission (CSAC). Sonnens ursprungliga "straff" var avstängning i ett år och 2500 dollar i böter, efter positiva urinprov på steroider inför matchen mot Anderson Silva i UFC 117. 


CSAC sänker nu tiden som Sonnen ska vara avstängd till sex månader. Däremot slipper han inte sitt bötesstraff. Detta innebär att Chael Sonnen kommer att kunna fightas vidare i UFC den 2:a mars 2011.


UFC 128 går i Abu Dhabi den 19:e mars...

Av TXS - 2 december 2010 15:24

  

Det blir alltså precis som jag trodde. Michael Johnson möter Jonathan Brookins i lördagens final av The Ultimate Fighter 12. Men det är inte bara Johnson och Brookins från höstens säsong som får visa upp sig på lördag. Så här ser det slutgiltiga kortet ut. 



Stephan Bonnar vs Igor Pokrajac
Jonathan Brookins vs Michael Johnson
Kendall Grove vs Demian Maia
Rick Story vs Johny Hendricks
Leonard Garcia vs Nam Phan
Cody McKenzie vs Aaron Wilkinson
Ian Loveland vs Tyler Toner
Will Campuzano vs Nick Pace
Pablo Garza vs Fredson Paixao
Rich Attonito vs Dave Branch
Sako Chivitchian vs. Kyle Watson

Stephan Bonnar vs Igor Pokrajac

Jonathan Brookins vs Michael Johnson

Kendall Grove vs Demian Maia

Rick Story vs Johny Hendricks

Leonard Garcia vs Nam Phan


Cody McKenzie vs Aaron Wilkinson

Ian Loveland vs Tyler Toner

Will Campuzano vs Nick Pace

Pablo Garza vs Fredson Paixao

Rich Attonito vs Dave Branch

Sako Chivitchian vs. Kyle Watson


Av TXS - 2 december 2010 08:41

 


MMA-motsvarigheten till filmens Oscarsgala, eller nåt i den stilen, avgjordes igår i Las Vegas på Pearl at the Palms. Randy Couture, vem annars, stod som värd för evenemanget. Hela spektaklet startades 2008 av tidningen Fighters Only. Här är vinnarna. 


Referee of the Year - Herb Dean 
Best Technical Clothing Brand - Bad Boy 
Best Technical Equipment Brand - Everlast 
Media Source of the Year - MMA Junkie
Best Promotion - UFC
Submission of the Year - Fabricio Werdum vs Fedor Emelianenko
Gym of the Year - Wand Fight Team
MMA Journalist of the Year - Ariel Helwani
Coach of the Year - Greg Jackson
Best Lifestyle Clothing Brand - TapouT
International Fighter of the Year - Alistair Overeem
Ring Girl of the Year - Arianny Celeste
Leading Man of the Year - Dana White
Most Memorable Ring Entrance - Jason Miller
Fight of the Year - Anderson Silva vs Chael Sonnen
Female Fighter of the Year - Cristiane Santos
KO of the Year - Lyoto Machida vs Mauricio Rua, UFC 113
Breakthrough Fighter of the Year - Jon Jones
The Charles 'Mask' Lewis Fighter of the Year - Jose Aldo


  

Av TXS - 2 december 2010 01:45


Det är dubbeljackpot på lördag, då vi både har ett UFC-event och ett Strikeforce-event att förlusta oss med. Om sanningen ska fram, och det ska den ju helst, så är ingen av galorna så spännande att man hoppar upp och ned av förväntan. Det finns visserligen några små och medelstora moment av MMA-förströelse att se fram emot. Låt oss jämföra huvudkorten på de båda galorna och tilldela varje match en sevärdhetsfaktor. 


The Ultimate Fighter 12 Finale   

Stephan Bonnar vs Igor Pokrajac i lätt tungvikt. Mannen med sex fingrar, Stephan "The American Psycho" Bonnar, är sedan länge avhängd. Det var evigheter sedan han gick sin klassiska match mot Forrest Griffin och förlusterna har stundtals avlöst varandra. Ändå stretar han vidare utan att utvecklas, nu mot tämligen ointressante och anonyme Igor Pokrajac. Det är ett komplett mysterium att dessa två herrar fått någon slags main event-status på denna gala. Sevärdhetsfaktor 2.


Demian Maia vs Kendall Grove i mellanvikt. Maia har tappat mycket av sin jiu-jitsu-magi det senaste året. Han är för begränsad i sitt kunnande och får svårt att nå ännu en titelfight i mellanvikt. Det ska dock bli småtrevligt att se hur han klarar sig mot den betydligt bättre räckvidden som Kendall Grove besitter. "Da Spyder" börjar bli en UFC-veteran och han har verkligen blandat jättefina framträdanden med bottennapp. Intressant matchning som märkligt nog degraderats till co-main event. Sevärdhetsfaktor 3.


Finalen av The Ultimate Fighter 12 i lättvikt. Vilka två fighters det än blir (det är visserligen redan klart, men jag vill inte spoila morgondagens TUF-avsnitt) så måste man ju följa TUF 12 in i det sista. Självfallet är det berikande att se vem som får påbörja en ny resa i livet. En resa in i en farlig och tillspetsad UFC-värld. Sevärdhetsfaktor 3.


Johny Hendricks vs Rick Story i weltervikt. 4-0 respektive 4-1 i UFC och två snubbar som avancerat i skuggan av de mer namnkunniga UFC-profilerna. Denna match har potential att bli kvällens fight. Den som vinner bryter ny mark när han helt plötsligt blir "a force to be reckoned with". Sevärdhetsfaktor 3.


Strikeforce: Henderson vs. Babalu II

Dan Henderson vs Renato "Babalu" Sobral i lätt tungvikt. Griniga gamla gubbar som vägrar ge upp och som faktiskt är för bra för att sluta redan. Deras förra möte var för över tio år sedan och betyder ingenting idag. Vinnaren på lördag får slåss om titeln mot Rafael "Feijao" Cavalcante. Bara det, plus det faktum att vi talar om två legender, gör detta till lördagens tyngsta uppgörelse. Sevärdhetsfaktor 4.


Matt Lindland vs Robbie Lawler i mellanvikt. Även i detta möte finns det gott om MMA-erfarenhet. Det flyger dock runt en del damm i luften när man vrider och vänder på denna fight. Både Lindland och Lawler har passerat bäst före datum och karriärernas skuggsida närmar sig. Likväl finns viss dragningskraft kvar. Sevärdhetsfaktor 3.


Paul Daley vs Scott Smith i weltervikt. Daley skapade kaos i det annars så välordnade UFC-universumet när han dängde till Josh Koscheck långt efter matchens slut. Har vi glömt detta? Nej. Är han fortfarande en lovande MMA-fighter? Ja. Scott Smith bjöd på en av UFC:s märkligaste knockouter mot Pete Sell i TUF 4-finalen. Annars går han upp och ner som ett morgonstXXX. Sevärdhetsfaktor 3.


Antonio Silva vs Mike Kyle i tungvikt. Man vill gärna tro att "Bigfoot" är en totalt harmlös kille på grund av hans annorlunda yttre, men skenet bedrar. Han har spöat Arlovski och gått tiden ut mot Werdum. Inte helt ofarlige Mike Kyle tävlar vanligtvis i lätt tungvikt och tog matchen mot Silva med kort varsel. En udda och närapå barock drabbning. Sevärdhetsfaktor 3.   


Slutsats: Strikeforce spöar UFC på unanimous decision (13-11).

Av TXS - 1 december 2010 23:55


...eller ryggplask kanske är en bättre beskrivning av denna dråpliga händelse. Efter 3.10

Av TXS - 1 december 2010 03:37


Jake Ellenberger skulle egentligen ha mött Jon Fitch i UFC 126, men Fitch blev flyttad till en match mot B.J. Penn i UFC 127 istället. Nu kommer Ellenberger att ta sig an Carlos Eduardo Rocha i UFC 126, och troligen blir det på huvudkortet. Rocha (9-0 MMA, 1-0 UFC) besegrade nyligen Kris McCray i sin UFC-debut.


Thiago Silva möter Brandon "The Truth" Vera på huvudkortet i UFC 125. Tanken var först att matchen skulle ligga på underkortet, men tack vare att Jose Aldo blev tvungen att dra sig ur matchen mot Josh Grispi får nu Silva och Vera en klart bättre placering. Inte mer än rätt tycker jag. Det ska bli kul att se Thiago Silva igen. Han har inte fightats sedan UFC 108, då han förlorade mot Rashad Evans på enhälligt domslut.


Strikeforce är inte intresserade av att signa Gerald Harris. "Hurricane" fick något oväntat sparken från UFC efter sin dystra uppvisning mot Maiquel Falcao i UFC 123, trots ett sammanlagt UFC-record på 3-1. Scott Coker säger att han för tillfället vill satsa på de fighters som redan finns i Strikeforce.


Det rapporteras att Todd Duffee tackat nej till att fightas i Strikeforce och Bellator. Duffee ska också ha avböjt att möta Antonio "Bigfoot" Silva i Strikeforce: Henderson vs Babalu när Valentijn Overeem blev skadad. Nu blir det Mike Kyle som får möta Bigfoot. Ni minns väl Todd Duffee? Killen som knockade Tim Hague på sju sekunder i UFC 102 och sedan blev tokknockad själv av Mike Russow i UFC 114. Därefter fick Duffee sparken från UFC av delvis oklara anledningar.

Av TXS - 1 december 2010 03:25


Vi har alla sett och hört UFC:s kommentator Mike Goldberg. Oändligt många gånger dessutom. Hans partiella plattprotes i överkäken har däremot inte alla sett. På en nyligen genomförd UFC-frågestund passade Goldberg på att visa upp sitt hockey-leende.

Ovido - Quiz & Flashcards