UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Direktlänk till inlägg 23 april 2012

Analys efter UFC 145: Jones vs. Evans

Av TXS - 23 april 2012 01:16



It is all over. 145:an i Atlanta var fantastisk på många sätt och vis. Oväntade resultat blandades med styrkebesked och några hårdnackade avslut. Dessutom är en ny storstjärna på väg att blomma ut. För övrigt kan jag konstatera följande; ibland tippar man rätt och ibland tippar man fel. Det är väl lite av tjusningen med MMA. Nu tar vi och analyserar händelserna i Philips Arena.


Jon Jones vs. Rashad Evans
Huvudmatchen blev faktiskt en besvikelse i mina ögon. Jag var taggat till tusen innan grabbarna drog igång, men sedan var det antiklimax för hela slanten. Titelmatchen lyfte aldrig. Mästaren Jon Jones kontrollerade händelseförloppet med sin räckvidd, några snitsiga armbågar och förutsägbar oförutsägbarhet. Visst är han suverän den där "Bones", men man har blivit bortskämd och tar hans Houdini-trollkonst för given. När Jones bara gör en "vanlig" insats blir man snudd på missnöjd.


Rashad stod upp i fem ronder mot Jon Jones. Det är inte så illa. "Suga" inledde med tålamod, rörlighet och attackerade föredömligt vid ett tillfälle i första ronden. Men sedan hände inte så mycket mer. Jag undrar hur hans gameplan såg ut? Någonstans i tredje ronden tröttnade Rashad och han fick nästan ingenting gjort på slutet. De få nedtagningsförsöken var aldrig i närheten att lyckas. Rashad Evans får 2.5 Tito Ortiz-huvuden för sin prestation. Jag undrar dock hur han ska hitta motivation att fortsätta harva i lätt tungvikt nu? 


Efter galan offentliggjordes att Jon Jones får möta Dan Henderson nästa gång. Bra, då slipper vi spekulera kring det. Jag tror fortfarande att man måste sätta stenhård press på Jones för att besegra honom. Få honom ur balans och inte låta honom experimentera obehindrat med sina Jedi-trick. Man måste in på halvdistans och slugga som en besatt, och samtidigt vara beredd att själv bli knockad. Detta är Dan Hendersons bakgård. 


Rory MacDonald vs. Che Mills
Nu är det officiellt. Kanadensaren MacDonald är en blivande världsstjärna och jag skulle bli förvånad om vi inte får se honom slåss om bältet inom ett par år. 22-åringen Rory är metodisk och han gör allting med precision och pondus. Jämförelserna med GSP är helt och hållet på sin plats. På marken är han lugn, dominant och struntar i submissionlägena för att istället satsa på distinkt ground and pound. Nu väntar motståndare i welterviktstoppen på MacDonald. Vinnaren mellan Josh Koscheck och Johny Hendricks är ett alternativ, om UFC vågar sig på en sådan provocerande matchning förstås. För Che Mills blir det att läka vävnadsskadorna och ta nya tag. 


Brendan Schaub vs. Ben Rothwell
Jag är nog inte ensam om att ha tippat fel i den här matchen. Rothwell såg både tänd och ovanligt vältränad ut när han äntrade oktagonen. När det sedan blev rallarsvingsparty var "Big Ben" först att träffa bulls eye. En vänsterkrok släckte lyset för Schaub, så pass ordentligt att "The Hybrid" brottades med fantasifoster i några sekunder efteråt. En skräll, men framförallt en katastrof för Brendan Schaub. Hans haka har nu visat sig vara suspekt två gånger i följd. Schaub måste tänka om när det gäller gameplans, och Rothwell får fortsätta husera bland dinosaurierna i 265 pounds. 


Miguel Torres vs. Michael McDonald
Det var hamburgerdoftande efternamn som gällde på UFC 145. McDonald gjorde inga misstag i lördags och opererade i sin bekvämlighetszon; stående. Knockouten i första ronden via en uppercut var hänsynslös och en fin skalp. Nu har 21-åringen med smeknamnet "Mayday" fyra raka segrar i UFC, och vinner han nästa match lär han bli uppgraderad till titelfightskandidat. När rutinerade Miguel Torres vaknar väntar huvudvärk och en ganska lång väg tillbaka till bantamviktstoppen. 


Mark Hominick vs. Eddie Yagin
Killarna slog varann på käften i tre ronder och det var trasiga fejs, blodvite och mycket underhållande. Den tekniske kickboxaren Hominick blev omskakad tidigt i matchen av den lilla kompakta krutdurken Yagin. Därefter följde ömsesidig vandalisering. Jag tror inte att UFC klipper Hominicks kontrakt efter denna split decision-förlust, trots att kanadicken förlorat tre raka matcher. Däremot är jag förvånad över Hominicks oförmåga att utnyttja sin talang. Eddie Yagin visade med besked att tekniska kunskaper definitivt kan kompenseras av ett stort hjärta och massor av vilja.


Mark Bocek vs. John Alessio
Kvällens tråkigaste match, och den blev ganska precis som jag förutspått. Bocek tog hem ett bergsäkert domslut med hjälp av tryffelsvinstillvägagångssätt och ett massivt MMA-kunnande. Att ha GSP som stöd i rondpauserna kan knappast vara till ens nackdel. Lättviktsdivisionen är äckligt konkurrenskraftig och vi får se hur långt Bocek kan komma med brottning som huvudvapen. 


Travis Browne vs. Chad Griggs
Usch så fel man kan ha ibland. Här tippade jag mer med hjärta än med hjärna. Och jag skäms som en hund. Travis Browne var mycket större och betydligt starkare än Chad Griggs. Det kändes nästan som att det var två fighters från olika viktklasser som möttes. Jag har uppenbarligen missbedömt "Hapa", och nu blir det bakläxa för MMA-skribenten TXS. Men hans relativt bleka insatser från matcherna mot Kongo och Broughton lever tydligen kvar i mitt minne. I och med denna grymma submissionvinst är Travis Browne med i tungviktsleken på riktigt. Han kan gärna få möta vinnaren mellan Fabricio Werdum vs. Mike Russow på UFC 147 eller välkomna segraren i Strikeforces tungviktsturnering.


       

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TXS - 4 mars 2013 19:39


"The Axe Murderer" Wanderlei Silva. En av årets bästa matcher. Och kanske tidernas hårdaste MMA-snubbe. Kungen lever!  ...

Av TXS - 1 februari 2013 20:23


  Lördagen den 2:a februari är det dags för stor UFC-gala i Las Vegas. En titelfight i fjädervikt kombineras med Alistair Overeems återkomst och en massa annat kul. José Aldo vs. Frankie Edgar – Titelfight i fjädervikt Den här m...

Av TXS - 30 januari 2013 22:55


En legend tackar för sig Pride- och tillika UFC-legenden Quinton Jackson gjorde med största sannolikhet sin sista match i oktagonen i lördags. Troligen gjorde han också sitt sista framträdande i betydelsefulla MMA-sammanhang. Visst finns möjligh...

Av TXS - 25 januari 2013 20:37

Titelfight i flugvikt, ödesmatch i lätta tungvikten och tillspetsad lättviktsaction. Där har ni lördagens UFC on FOX: Johnson vs. Dodson. Kom ihåg att det här kan vara sista gången vi får se Quinton "Rampage" Jackson i relevanta MMA-sammanhang....

Av TXS - 21 januari 2013 02:31


Thiago Tavares vs. Khabib NurmagomedovDet ryska fenomenet Nurmagomedov stegade upp på invägningspodiet iklädd en anskrämlig pälsmössa samt en t-shirt som förkunnade att "if sambo was easy it would be called jiu jitsu". Kaxigt och härligt i största al...

Ovido - Quiz & Flashcards