UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg den 11 april 2012

Av TXS - 11 april 2012 21:20

 

Efter det längsta uppehållet i mannaminne, tar oktagonen en flygtur över Atlanten för att monteras upp i det nordeuropeiska landet Sverige och huvudstaden Stockholm. Galan den 14:e april äger rum i en arena som i dagligt tal kallas Globen; en byggnad som för övrigt är världens största sfäriska konstruktion. Det här blir första gången som UFC besöker Sverige. Ska vi ses?


Alexander Gustafsson vs. Thiago Silva – Lätt tungvikt
Sveriges mest framgångsrika MMA-fighter står inför sitt livs viktigaste match. Framför en förväntansfull hemmapublik ska Gustafsson försöka ta steget från lovande talang med utvecklingspotential till fruktad titelkandidat. "The Mauler" är en världsfighter redan nu, men en seger över Silva skulle definitivt cementera hans ställning bland de tio främsta.


Jag tror att matchens karaktär kommer att avslöjas inom den allra första minuten. Egentligen tycker jag inte att Gustafsson ska avvika särskilt mycket från tidigare tillvägagångssätt. Rörlighet, räckviddsövertag, kontringsslag med precision och tålamod är viktiga bitar om Alexander ska triumfera. Att hamna på halvdistans och bli pressad mot buren är inte att rekommendera. Givetvis måste svenskens nedtagningsförsvar vara precis så förstklassigt som vi numera vet att det är. 


Det här blir utan tvekan Alex största utmaning hittills. Om han lyckas undvika att bli inträngd och dessutom kan gå segrande och oskadd ur klinchen, finns goda möjligheter för en svensk succé. Jag ska göra mitt allra bästa från Globens läktare för att bära fram Alexander Gustafsson till seger. 


Thiago Silva är tillbaka efter en dopingavstängning, och alla är förstås nyfikna på vart den skräckinjagande brassen står. Med otillåtna medel i kroppen demolerade Silva både Brandon Vera i allmänhet och Brandon Veras näsa i synnerhet. Detta var på UFC 125. Dessförinnan gick han matcher mot högdjur som Rashad Evans och Lyoto Machida. I matchen mot Rashad gjorde han en riktigt fin insats, trots förlust på poäng. 


Thiago Silva är en tyrann i buren när han får hålla i taktpinnen. Utmärkande för Silva är hårdhänt närkampsboxning, starka toppositioner och bestialisk ground and pound. Lägg till thaiclinch, osympatiska legkicks och ett svart bälte i BJJ, och du får en tämligen ruggig varelse. Personligen är jag livrädd för Thiago Silva, och vore jag Alexander Gustafsson skulle jag använda rörelse och sidoförflyttningar till max. 


Mitt tips är att huvudmatchen avgörs i första ronden. Det börjar med några avvaktande danssteg och en klinch där Alex blir skakad. Sedan kommer luckan. Alex slår Silva till marken och avslutar med ground and pound. Globen lyfter några centimeter från jordens yta och alla svenskar är löjligt lyckliga.


   

Brian Stann vs. Alessio Sakara – Mellanvikt
Kapten Stann är amerikanen med helylleimage och krigsutmärkelser på uniformen. I sin senaste match blev Stann ordentligt hopbuntad av Chael Sonnen, men innan dess hade han tre raka segrar och var inne i ett skönt flow. Stann är en kraftfull striker som utvecklat sin teknik under årens lopp. Jag skulle bli förvånad om han väljer någon annan strategi än knytnävens väg. Brian Stann behöver sända ut en snabb och distinkt varningssignal. Lördagens motstånd passar ganska bra för ett sådant uppdrag. 


Sakara har stånkat och bonkat i oktagonen sedan 2005. Trots detta har den rikligt tatuerade italienaren haft svårt att fånga mitt intresse. Med 6-5 i UFC har det varit klassisk berg- och dalbana en bit ifrån mellanviktstoppen. Även om Sakara värdesätter en ren boxningsduell så skulle det inte skada om han blandar upp jabbar och krokar med lite grappling. Mitt tips är att Brian Stann gör processen relativt kort och vinner på knockout i andra ronden. Mycket tack vare råstyrka, driftighet och revanschlysten jänkarmentalitet. 


Paulo Thiago vs. Siyar Bahadurzada – Weltervikt
Brasilianaren Thiago har blandat övertygande segrar mot Koscheck och Swick med ett antal mindre lyckade insatser. Thiago har visserligen matchats hårt under sin tid i UFC, men det verkar svårt för honom att slå sig in i den absoluta hetluften. I Stockholm lär han bli tvungen att använda alla svartbältesknep i jiu-jitsu som han förfogar över.


Bahadurzada är en afghansk UFC-debutant som fostrats i holländska gym. Med sex raka segrar och avancerade kickboxningsförmågor blir han en utmaning för alla i 170 pounds. Mitt tips är att Paulo Thiago måste göra matchen till en BJJ- eller brottarhistoria för att kunna vinna. Blir det byte av slag, sparkar och knän har Bahadurzada hemmaplan. Jag förmodar att Thigao plockar hem ett beslut med hjälp av några nedtagningar och toppkontroll. 


Dennis Siver vs. Diego Nunes – Fjädervikt

Det tyska kylskåpet Siver har bestämt sig för att pröva lyckan i fjädervikt. Något som faktiskt förvånar mig, då han hade en lyckosam resa i lättvikt. Men efter förlusten mot Donald Cerrone på UFC 137 anser tydligen Siver att det är dags att banta. En transformation som ska bli intressant att följa. Om han lyckas behålla styrka och driv kan Siver bli en dynamitladdad joker i en annars spretig fjäderviktsdivision.


Diego Nunes kommer att bli ett intrikat pussel för Dennis Siver att lösa. Robust kickboxning i kombination med brasse-jiu-jitsu har satt Nunes på kartan för 145-poundare. Det här är både ovisst och viktigt för divisionens framtid. Mycket hänger på hur Siver anpassat sig till den nya lägre viktklassen. Mitt tips är att Diego Nunes kniper ett domslut efter en mycket jämn och påfrestande sammandrabbning.  

Ovido - Quiz & Flashcards