UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Direktlänk till inlägg 23 maj 2012

Granskning inför UFC 146: Dos Santos vs. Mir

Av TXS - 23 maj 2012 21:12


Det har blivit dags för årets stora tungviktsfest. Huvudkortet, som förändrats oräkneliga gånger under resans lopp, består enbart av matcher i 265 pounds. Jag är förstås fullkomligt lyrisk och full av optimism. Jag ska försöka att inte skriva en hel roman om detta historiska event. På lördag den 26:e maj frossar vi i en utopisk tungvikts-fantasi. Du, jag och alla som älskar MMA.


Junior Dos Santos vs. Frank Mir – Titelfight i tungvikt

Brasilianaren Dos Santos ska försvara sin titel för första gången. Inte mot Alistair Overeem som det först var tänkt, utan mot submissionspecialisten Frank Mir. "Cigano" har 8-0 i UFC och hans snabba händer är närmast legendariska vid det här laget. Dos Santos är storfavorit så länge matchen förblir stående. Om det mot förmodan blir en grapplingmatch kan vad som helst hända. Dos Santos har krossat allt motstånd i oktagonen. Hur han skulle agera vid ett underläge på mattan är svårt att sia om.


Frank Mir har tre raka segrar i buren och senast bröt han armen av Antonio Rodrigo Nogueira. Lördagens titelchans fick Mir som en skänk från himlen. Frank Mir kan inte stå och byta slag med Dos Santos. Då kommer matchen att bli kortvarig och ensidig. Det är enkel logik. Istället måste Mir hitta ett sätt att exploatera eventuella svagheter i Dos Santos submission-game. Om man ger Frank Mir en arm, ett ben eller en hals så får man problem.


Det här är i grund och botten väldigt lättippat. Junior Dos Santos har mött kompetenta UFC-grapplers förut och ingen har varit i närheten av att ta mästaren till marken. Frank Mir måste ta risker och göra något oförutsägbart; dyka, klincha, knäa, hoppa i guard eller chockera sin motståndare. Annars tyder det mesta på att JDS boxar hem titeln relativt enkelt på lördag. Mitt tips är att Dos Santos försvarar sitt bälte via TKO i första ronden.  


Cain Velasquez vs. Antonio Silva – Tungvikt 
Jag skulle inte vilja vara "Bigfoot" på lördag. Den stackare som ställer sig framför en revanschsugen Cain Velasquez kommer att åka på stryk. Det kan jag nästan lova. Cain vill ha upprättelse och det kommer han till viss del att få till helgen. Det enda som talar för "Bigfoot" är hans storlek och hans jiu-jitsu-kunskaper. Men Cain är en av världens mest begåvade tungviktare och hans förlust mot JDS i höstas är svår att analysera. Cain har mästerlig boxning och brottning, och han kommer att äga bältet i tungvikt innan nästa sommar. Jag har nästan aldrig varit så här säker i en prognos. Mitt tips är att Cain Velasquez vinner på knockout i första ronden.


Roy Nelson vs. Dave Herman – Tungvikt   
Roy Nelson är ointressant ur ranking- och titelkandidatsperspektiv. Det är som förhärdad slugger med granithaka vi uppskattar den lätt korpulente karaktären. Vi vet att det är nästintill omöjligt att slå ut "Big Country". Endast Andrei Arlovski har lyckats med den bedriften. Är man "oknockbar" blir man lätt populär bland fansen, men man vinner inga titlar i UFC. Dave Herman måste snart göra intryck i oktagonen. Hans kickboxning håller förvisso hög nivå och hans karriär är kantad av snabba avslut. I UFC har han dock inte presterat. Mitt tips är att det här går till decision. Dave Herman har något bättre fantasi och rörlighet, och därför får han min röst.


Stipe Miocic vs. Shane del Rosario – Tungvikt   
Oerhört intressant och exceptionellt svårtippat. Precis som det ska vara mellan två obesegrade tungviktslöften. Båda två har allroundkunskaper, rå potential och oslipad kompetens. Miocic är en stel och brutal boxare med brottarbas medan del Rosario har ett intresseväckande hopkok av färdigheter. Shane del Rosario har den variation som krävs för att besegra ett kroatiskt råskinn. Mitt tips är att del Rosario vinner på submission i rond två.


Stefan Struve vs. Lavar Johnson – Tungvikt 
Jag och Stefan Struve har varit på kollisionskurs i flera år. Jag har dömt ut honom åtskilliga gånger och han har alltid kommit tillbaka och överraskat. En gång i tiden avfärdade jag honom som "bara lång". Det fick jag äta upp lite senare. I Globen stod han i vägen när jag skulle ta exklusiva bilder på GSP. Nu har Struve gjort tio matcher i UFC och har 7-3 som resultat. Nuförtiden värdesätter jag fyrtornet från Nederländerna, även om han kommer att få svårt att nå toppen. Struves största svaghet är att han tenderar att krackelera när motståndaren är knockout-benägen, bestämd och aggressiv.


Lavar Johnson har visat sig vara skallerormsgiftig med sina uppercuts och krokar. För bara några veckor sedan tog han sin andra seger i UFC genom att bombardera Pat Barry med målsökande kortdistansrobotar. På marken är Johnson däremot som Bambi på hal is. Hans nedtagnings- och submissionförsvar måste förbättras. Mitt tips är likväl att Lavar Johnson har vind i seglen och vinner på knockout i första ronden.  

 
 
Ingen bild

Maja

23 maj 2012 21:56

Du skriver sjukt bra, vet du det!!

TXS

20 juni 2012 00:11

Tack! Kul att du gillar det jag gör.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TXS - 4 mars 2013 19:39


"The Axe Murderer" Wanderlei Silva. En av årets bästa matcher. Och kanske tidernas hårdaste MMA-snubbe. Kungen lever!  ...

Av TXS - 1 februari 2013 20:23


  Lördagen den 2:a februari är det dags för stor UFC-gala i Las Vegas. En titelfight i fjädervikt kombineras med Alistair Overeems återkomst och en massa annat kul. José Aldo vs. Frankie Edgar – Titelfight i fjädervikt Den här m...

Av TXS - 30 januari 2013 22:55


En legend tackar för sig Pride- och tillika UFC-legenden Quinton Jackson gjorde med största sannolikhet sin sista match i oktagonen i lördags. Troligen gjorde han också sitt sista framträdande i betydelsefulla MMA-sammanhang. Visst finns möjligh...

Av TXS - 25 januari 2013 20:37

Titelfight i flugvikt, ödesmatch i lätta tungvikten och tillspetsad lättviktsaction. Där har ni lördagens UFC on FOX: Johnson vs. Dodson. Kom ihåg att det här kan vara sista gången vi får se Quinton "Rampage" Jackson i relevanta MMA-sammanhang....

Av TXS - 21 januari 2013 02:31


Thiago Tavares vs. Khabib NurmagomedovDet ryska fenomenet Nurmagomedov stegade upp på invägningspodiet iklädd en anskrämlig pälsmössa samt en t-shirt som förkunnade att "if sambo was easy it would be called jiu jitsu". Kaxigt och härligt i största al...

Ovido - Quiz & Flashcards