UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Alla inlägg den 17 maj 2012

Av TXS - 17 maj 2012 09:56



På lördag är det äntligen dags för final. Strikeforces långdragna tungviktsturnering ska få ett slut och det är på tiden. Projektet som var storslaget och fascinerande när det presenterades för drygt 18 månader sedan, är nu reducerat till en märklig parentes i MMA-historien. Det har naturligtvis tagit alldeles för långt tid att färdigställa hela jippot, och turneringskänslan gick förlorad för länge sedan. Men vi har likafullt en spännande tungviktsfinal att se fram emot. Dessutom är Sverige representerat på huvudkortet i form av Christoffer Spång. 

Josh Barnett vs. Daniel Cormier – Grand Prix Final
Oavsett vad man anser om tungviktsturneringen som helhet, så är det här en match man inte bör missa. Josh Barnett är en levande legend som fortfarande håller världsklass. Han har varit med sedan urminnes tider, han har varit tungviktsmästare i UFC och han har fightats i Pride. "The Warmaster", som Barnett numera kallas, kan skryta med åtta raka segrar för tillfället och 31-5 totalt i karriären.

Josh Barnetts styrkor som MMA-fighter är hans ändamålsenliga brottning, hans submissions och förmågan att slå ut folk med ground and pound. Barnett har dominerat Brett Rogers och Sergei Kharitonov i tungviktsturneringens kvarts- respektive semifinal, och jag måste säga att han sett oväntat stark ut. Jag vill se Josh Barnett i UFC innan året är slut, oavsett hur det går på lördag. 

Daniel Cormier är en dekorerad brottare som deltog i olympiska spelen 2004. I MMA-sammanhang har han 9-0 och han blev Alistair Overeems ersättare i tungviktsturneringens semifinal. Förutom den solida brottarbakgrunden har Cormier radikal knockoutkraft i nävarna. 

Jag tror på följande scenario: Daniel Cormier kommer att försöka hitta utrymme för sin kraftfulla boxning medan Josh Barnetts mål är att få ett överläge på marken. Nyckelorden i denna final är erfarenhet och tålamod. Barnett har mött allt och alla, och även om han inte är någon utpräglad boxare så vet han hur man handskas med en hungrig nykomling. Mitt tips är att Josh Barnett väntar in rätt läge, tar matchen till marken och avslutar med en armbar i andra ronden. 

Gilbert Melendez vs. Josh Thomson – Titelfight i lättvikt
Melendez är en oerhört begåvad fighter och håller honom som en av de bästa i världen. "El Niño" har visserligen bjudit på ett antal minnesvärda ögonblick i Strikeforce, men nu börjar jag tycka att han är redo att matchas mot lättviktstoppen i UFC. Det finns inte så mycket mer att hämta i Strikeforce för Melendez. Okej, en tredje och sista fight mot Josh Thomson kanske är motiverad trots allt. Det står 1-1 i matcher, Thomson är en kvalitetsfighter och ett bälte står på spel. Det kan bli sevärt. Mitt tips är att Melendez vinner på domslut i en relativt jämn och kickboxningsbaserad actionrökare. 

Rafael Cavalcante vs. Mike Kyle – Lätt tungvikt 
Mycket talar för att denna kraftmätning tar slut redan i första ronden. Jag har svårt att tro något annat när två aggressiva sluggers drabbar samman i en prestigefylld returmatch. När de möttes första gången vann Kyle på knockout. Matchbilden på lördag bör se ut ungefär så här: "Feijão" kommer att söka klinch, använda knän och leta eventuella möjligheter för nedtagning och GNP. Mike Kyle vill utnyttja sin snabbhet och sin pricksäkra boxning. Mitt tips är att "Feijão" Cavalcante får revansch och segrar via TKO i första ronden.

 
 

Ovido - Quiz & Flashcards