UFC - En Blogg om Ultimate Fighting Championship och MMA

Direktlänk till inlägg 19 juni 2012

Granskning inför UFC 147: Silva vs. Franklin II

Av TXS - 19 juni 2012 23:59



Två UFC-galor på två dagar! Hur maxat kan det egentligen bli? Sanningen är tyvärr den att inget av evenemangen är särskilt upphetsande på papperet. UFC 147, som går den 23:e juni i Brasilien, har genomgått ett antal väsentliga förändringar och består till största delen av relativt okända hemmafighters. Många obekanta brasilianare kan givetvis borga för en dundrande MMA-fest, men visst hade det varit trevligt med en något relevantare huvudmatch? Nåväl, vi blandar sillen, snapsen och små grodorna med lite mixed martial arts till helgen. Det blir perfekt. 


Wanderlei Silva vs. Rich Franklin – Catchweight (190 pounds)
I galans huvudnummer har UFC parat ihop två gamla stötar och tillika legender som kämpar febrilt för att fortfarande hålla sig aktuella. De har lyckats sådär med den uppgiften, för ärligt talat är både Silva och Franklin en smula mossbelupna vid det här laget. Herrarna har mötts förut på UFC 99 och då vann Franklin på enhälligt domslut. Matchen utsågs den gången till "fight of the night". 


Det jag framförallt vänder mig mot är den befängda idén att göra detta till en catchweight-match. Det finns ingen vettig anledning till att använda den konstruerade viktgränsen 190 pounds. Jag är less på dessa nödlösningar. Antingen fightas man i mellanvikt eller i lätt tungvikt. Så pass radikal känner jag mig just nu. 


Wanderlei Silva är en av mina allra största hjältar. Han satte sin tydliga stämpel på sporten under de mytomspunna åren i Pride, och hans legendstatus går inte att ta miste på. Nuförtiden kämpar dock 35-åringen desperat för att hålla jämna steg med en ny generation kampsportare. 


De senaste åren har varit en lång och påfrestande uppförsbacke för Wanderlei Silva. I UFC har han åstadkommit mediokra 3-4, och då räknar jag förstås inte med UFC-galorna som utspelades för över ett decennium sedan. I Pride var "The Axe Murderer" kung. I UFC har han varit en avdankad idol som endast blixtrat till vid isolerade tillfällen. 


Men det finns hopp! På UFC 139 fick vi se en glimt av den gamle dödsbringande yxmördaren. Då plockade fram sitt välkända varumärke, knän och besinningslös aggressivitet, när han sänkte Cung Le i andra ronden. Om det var en tillfällig lyckträff eller en bestående trend återstår att se. 


Det som ledsamt nog talar emot Wanderlei Silva är att han slutade utvecklas som fighter för ganska många år sedan. Hans stil var banbrytande i början och mitten av 2000-talet. Numera går det lite för långsamt för att man ska häpna. Men vi älskar Wanderlei Silva för hans sluggermentalitet och för hans magnifika insatser i ringar och burar under drygt 15-års tid. Personligen får alltid gåshud när han äntrar oktagonen till tonerna av Darudes "Sandstorm". 


Rich Franklin har blivit en vålnad i ingenmansland. Den forne mellanviktsmästaren har hoppat mellan divisioner och dragits med skador. Nu är det 16 månader sedan han slogs, och då fick han stryk av Forrest Griffin. Franklin är hyfsat underhållande att titta på, men inte på något sätt nyskapande. Jag ser ingen framtid för 37-årige "Ace", varken i mellanvikt eller i lätt tungvikt. 


Franklin pensionerade visserligen Chuck Liddell för ganska exakt två år sedan, men den meriten kan han inte leva på hur länge som helst. Jag tror att Rick Franklin är tämligen nära att lägga handskarna på hyllan för gott. Han var mästare en gång i tiden, i en mellanviktsdivision utan Anderson Silva. Det är länge sedan. En annan epok. Man känner historiens vingslag när Silva och Franklin ska mötas. Det är både charmant och vemodigt på samma gång. 


Mitt tips är att Wanderlei Silvas nostalgitripp håller i sig. Yxmördaren utkräver hämnd och knockar Rich Franklin i andra ronden. Det blir en fin avslutning på midsommarhelgen. 


Fabricio Werdum vs. Mike Russow – Tungvikt 
Här har vi en förhållandevis viktig match där två diametralt motsatta stilar möts. Fabricio Werdum imponerade mot Roy Nelson senast. Brasilianaren visade upp en förbättrad muay thai som stundtals såg riktigt vass ut. Vi vet dessutom att Werdum besitter BJJ-kunskaper i världsklass. Och Werdum kommer alltid att bära med sig skrällen mot Fedor Emelianenko, som en liten självförtroende-boost. 


Mike Russow är en av oktagonens stora gåtor. Han ser harmlös och otymplig ut, men med fyra raka segrar i UFC är det svårt att negligera den mustige amerikanen. Med tjurskallighet, college-wrestling, knockout-power och förvånansvärt god kondition har Russow smugit upp och blivit en nyckfull joker i 265-pounds. Hans askungesaga måste emellertid ta slut snart. Troligen på lördag. 


Mitt tips är att Fabricio Werdum kan hålla ställningarna stående och något groundgame tror jag inte att vi får se. Werdum vinner på domslut i en avvaktande och föga exalterande fight.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TXS - 4 mars 2013 19:39


"The Axe Murderer" Wanderlei Silva. En av årets bästa matcher. Och kanske tidernas hårdaste MMA-snubbe. Kungen lever!  ...

Av TXS - 1 februari 2013 20:23


  Lördagen den 2:a februari är det dags för stor UFC-gala i Las Vegas. En titelfight i fjädervikt kombineras med Alistair Overeems återkomst och en massa annat kul. José Aldo vs. Frankie Edgar – Titelfight i fjädervikt Den här m...

Av TXS - 30 januari 2013 22:55


En legend tackar för sig Pride- och tillika UFC-legenden Quinton Jackson gjorde med största sannolikhet sin sista match i oktagonen i lördags. Troligen gjorde han också sitt sista framträdande i betydelsefulla MMA-sammanhang. Visst finns möjligh...

Av TXS - 25 januari 2013 20:37

Titelfight i flugvikt, ödesmatch i lätta tungvikten och tillspetsad lättviktsaction. Där har ni lördagens UFC on FOX: Johnson vs. Dodson. Kom ihåg att det här kan vara sista gången vi får se Quinton "Rampage" Jackson i relevanta MMA-sammanhang....

Av TXS - 21 januari 2013 02:31


Thiago Tavares vs. Khabib NurmagomedovDet ryska fenomenet Nurmagomedov stegade upp på invägningspodiet iklädd en anskrämlig pälsmössa samt en t-shirt som förkunnade att "if sambo was easy it would be called jiu jitsu". Kaxigt och härligt i största al...

Ovido - Quiz & Flashcards